sreda, 19 april 2017 14:27

Telefonski sistem za samostalno glasanje OSI

Autor:

Za osobe s invaliditetom u BiH do sada su glasale tzv. osobe od povjerenja, jer biračka mjesta nijesu pristupačna. Ali to više neće biti slučaj ukoliko se usvoji predlog Almira Mujezinija. Naime, Almir je razvio telefonski sistem za samostalno glasanje osoba s invaliditetom.

"Okupio sam malu ekipu stručnjaka i predstavio svoju ideju o sistemu glasanja. Oni su mi rekli da je ostvariva, realna i novčano prihvatljivija od svih drugih metoda, ali da ima puno posla. Radili smo dugo i ja sam bio zadužen za govorni sistem. Sa mnom su radili vrhunski inžinjeri, jer ja nisam posebno kvalifikovan, već sam samouk. Na kraju smo napravili telefonski sistem za samostalno glasanje osoba s invaliditetom", rekao je Mujezin.

Za njegovu upotrebu potreban je fiksni telefon, a osobe s invaliditetom dobijaju na kućnu adresu vaučer Centralne izborne komisije BiH u kojem se nalazi kod. Taj kod je maksimalno zaštićen i osim birača ima ga samo CIK. Osobe oštećenog vida će ga dobiti na Brajevom pismu. Kada okrenete broj koji spaja na centralu sistema, slijede glasovna uputstva. Procedura je vrlo jednostavna i sve radnje se vrše putem brojeva, kao i rešetke i zvijezdice na telefonu.

Glasovno se iščitavaju sve stranke i kandidati za sve nivoe vlasti koji se biraju na izborima. Nakon glasanja kod postaje neupotrebljiv, niko ga ne može ponovo koristiti. Sistem glasanja je prilagodljiv i osobama s intelektualnim invaliditetom.

Sistem uključuje poseban računar, Mujezin kaže da ima 50 izbornih jedinica, što znači 50 računara za koje su samo licence za ove sisteme blizu 5.000 KM (250 eura), plus telefonski aparati koji koštaju blizu 100 KM (50 eura).

"Napravili smo dobru zaštitu. Pristup sistemu će imati samo CIK koji će moći da “vadi” glasove. Moj interes je da država ima siguran sistem koji im neće stvoriti gužvu na biračkim mestima, a daje ravnopravnost osobama s invaliditetom. Svaki drugi sistem nije održiv i ovo je najjeftiniji", objasnio je Mujezin.

CIK BiH je formirao 2 interresorne radne grupe koje rade na predlozima rešenja problema glasanja osoba s invaliditetom. Upućen je javni poziv svim zainteresovanim stranama, a aplicirao je i Amir Mujezin sa svojim predlogom.

 

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: www.blic.rs

Pročitano 1300 put(a)

Back to top