sreda, 01 februar 2023 13:20

OSI neophodno olakšati pristup objektima kako bi samostalno mogle da ostvaruju svoja prava

Autor:

U Crnoj Gori osobama s invaliditetom je neophodno olakšiti pristup objektima i otkloniti barijere koje ih sprečavaju da samostalno i sa lakoćom ostvaruju svoja prava, poručeno je na konferenciji Udruženja paraplegičara Podgorica i Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore, koja je organizovana u okviru projekta Crna Gora i OSI pristupačnost za sve.

Projekat sprovodi Udruženje paraplegičara Podgorica u partnerstvu sa Savezom. Projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma za 2021.

Predsjednica Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore, Milijana Ćirković, kazala je da projekat Crna Gora i OSI pristupačnost za sve ima za cilj da doprinese većem poštovanju prava lica s invaliditetom u oblasti pristupačnosti, kao i povećanju svijesti cjelokupne javnosti o važnosti zaštite od diskriminacije u pomenutoj oblasti.

„Pristupačnost je jedna od glavnih tema, i ako je nemamo lica s invaliditetom nemaju slobodu kretanja i uskraćeno im je osnovno pravo, pravo na život“, rekla je Ćirković.

Predstavnica Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Jelena Raičević, rekla je da su ovim projektom definisani svi ciljevi koji su bili zacrtani u oblasti pristupačnosti objekata u javnoj upravi.

Poručuje da je glavni cilj ukupno poboljšanje kvaliteta života osoba s invaliditetom.

„Za to su nam potrebni podaci, jer u Crnoj Gori nemamo bazu podataka lica s invaliditetom“, istakla je Raičević.

Ona je napomenula da postoje objekti i javnoj upravi koji treba da su pristupačni, to su prije svega, objekti zdravstva, prosvjete, kulture, kao i objekti Pošte Crne Gore.

„U saradnji sa Udruženjem paraplegičara Podgorica i Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore dogovorili smo da se uradi analiza objekata Pošte. Sa podacima sa kojima Minisitarstvo već raspolaže i podacima koji su prikupljeni tokom realizacije projekta imaćemo jednu kvalitetnu bazu podataka o pristupačnim objektima“, rekla je Raičević.

Napominje da je bitno da ti podaci budu javni i tačni.

Predstavnica Pošte Crne Gore, Vesna Goljević Novović, podsjetila da su im iz Udruženja prezentirali rezultate i zaključke koje su prikupili tokom obilska poslovnica Pošte.

„Imamo iskreno opredeljenje da svima omogućimo prilaz u svim poslovnicima. Ovo je proces koji nećemo završti odmah i ove godine, ali ćemo svakako svake godine povećavati broj poslovnica koje će biti prilagođene osobama s invaliditetom“, poručila je Goljević Novović.

Generalni sekretar Udruženja paraplegičara Podgorica, Dejan Bašanović, predstavio je analize Pristupačnost objekata u vlasništvu Pošte Crne Gore sa aspekta korišćenja od strane lica s invaliditetom i Pristupačnost objekata u vlasništvu Glavnog grada Podgorica sa aspekta korišćenja od strane lica s invaliditetom.

On je, između ostalog, pojasnio način prilagođavanja objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica s invaliditetom.

Prema Zakonskoj regulativi Pošta Crne Gore bi trebalo da ima sledeće elemente pristupačnosti: ulazni prostor, hodnik, šalter ili pult,oglasni pano i orjentacioni plan za kretanje u objektu kao i ukoliko je potrebno i elemente pristupačnosti za savladavanje visinskih razlika i to: rampu, stepenište, lift, vertikalno-podiznu platformu i kosu podiznu sklopivu platformu.

Takođe u toku prezentacije, predstavio je i nedostatke u oblasti pristupačnosti poštanskih objekata Crne Gore koje je potrebno u narednom periodu otkloniti.

Prema riječima Bašanovića, 11 lokalnih samouprava je uradilo rampe na 16 objekata koje koriste.

On je rekao da je glavni cilj da postave objekte na google mapi. Tokom realizacije projekta na google mapi su postavljena 52 objekta Pošta Crne Gore, 13 objekata Podgorice, kao i 21 objekta sa teritorije Crne Gore, te se trenutno na google mapi nalazi oko 600 objekata koji imaju određene elemente pristupačnosti.

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: portal Analitika

Pročitano 535 put(a)

Back to top