četvrtak, 01 septembar 2022 07:07

Vozači ne poštuju prava OSI, policija neažurna

Written by

Vozači mahom ne poštuju prava osoba s invaliditetom, dok Komunalna policija nije ažurna u kažnjavanju vozača koji se nepropisno parkiraju na trotoarima - upozoravaju iz bokeške Incijative mladih sa invaliditetom Boke. Zato su cijelu ovu sedmicu u Kotoru posvetili akciji Stao si mi na put, kojom kroz izložbu, okrugli sto i razgovor sa nadležnima pokušavaju da ukažu koliko je važno prilagoditi javne puteve i prilaze ustanovama.

"Cilj akcije je skretanje pažnje na osobe s invaliditetom u saobraćaju jer praksa ipak govori da vozači ne poštuju njihova prava", kaže direktorka Inicijative mladih sa invaliditetom Boke Miroslava Mima Ivanović.

"Imamo osobe koje se parkiraju na trotoaru ili na samim parking mjestima za osobe s invaliditetom, gdje onda osobe s invaliditetom otežano mogu da uđu ili izađu iz vozila", ističe Ivanović.

Sankcija čini se čak ni nema.

"Komunalni policajci, da tako kažemo, nijesu uvijek prisutni tamo gdje se krše prava osoba sa invaliditetom a ono što smo primijetili je da je često i parkiranje ispred veoma važnih institucija kao što su recimo domovi zdravlja", ističe ona.

Ovom prilikom uspjelo se za 12 osoba s invaliditetom obezbijediti pristupačan taksi prevoz.

29. avgusta je otvorena izložba fotografija Stao si mi na put i prikazano je 15 fotografija iz konkursa za fotografije u okviru kojeg su građani i građanke Boke imali pozitivne i negativne primjere poštovanja prava osoba sa invaliditetom u saobraćaju.

"Održaće se još neke aktivnosti tj. ulična akcija Makni mi se s puta u petak 2. septembra u Kotoru", istakla je Ivanović.

Završnog dana izložbe fotografija Stao si mi na put sa početkom u 10 časova u Staklenoj galeriji JU Nikola Đurković biće organizovan i okrugli sto o učešću osoba s invaliditetom u saobražaju Boke.

Izvor: portal RTCG

Priredila: Anđela Miličić

Pročitano 732 put(a)

Back to top