četvrtak, 17 septembar 2020 12:42

Savez slijepih Crne Gore: Ministarstvo ekonomije omalovažava mišljenje Ombudsmana i kontinuirao diskriminiše potrošače s invaliditetom

Autor:

Savez slijepih Crne Gore (SSCG) uputio je oštru reakciju, negodovanje i izrazio veliko nezadovoljstvo usled nekorektnog, nezakonitog i mimo ustaljenih procedura, postupanja Ministarstva ekonomije Crne Gore i još uvijek aktuelne ministarke, Dragice Sekulić. Kako objašnjavaju, ovo ministarstvo je na krajnje nekorektan način, sasvim nezakonito i bez konsultacija s predstavnicima Saveza slijepih i drugih, zainteresovanih  NVO, 6. marta 2020. godine, donijelo Pravilnik o izmjenama Pravilnika o listi proizvoda, načinu isticanja i vrsti objekata u kojima se ističu obavještenja o robi na Brajevom pismu.

Krajem februara naredne godine, tačnije 24.2.2020. Ministarstvo ekonomije je donijelo Rješenje o formiranju radne grupe za izradu pomenutog pravilnika,, a koji je potpisala ministarka Dragica Sekulić. Član Radne grupe, koja se nikada nije sastala, bio je i predstavnik SSCG, Goran Macanović. Rješenje  je dostavljeno dva dana kasnije, a donošenje Pravilnika je uslijedilo 6. marta, desetak dana prije prvog talasa koronavirusa. 

Kako navode iz Saveza, za ovu grubu podvalu i nekorektnost Ministarstva ekonomije, saznali su prije samo nekoliko dana, nakon čega su uputili oštar protest i negodovanje. 

"Veoma je bitno navesti to da su novim Pravilnikom vraćena ranija rješenja i odredbe, za koja je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda saopštio da su diskriminatorna i nepovoljna za potrošače oštećenog vida i koja su 12. jula 2019. bila izmijenjena upravo u skladu sa Mišljenjem i preporukama institucije Zaštitnika. Dakle, ovo ministarstvo sasvim otvoreno omalovažava mišljenje Zaštitnika i nastavlja sa diskriminatornim odnosom prema osobama s invaliditetom" kazali su iz Saveza. 

Konstatovali su da je pomenuti Pravilnik donesen u apsolutnoj tajnosti, sasvim nezakonito, uz kršenje svih procedura, standarda i elementarnih normi etike i časti, što nije prvi put, već na žalost, to je ustaljena praksa Ministarstva ekonomije u odnosima sa Savezom slijepih i osobama s invaliditetom.

Na kraju iz Saveza zaključuju "da se ovo ministarstvo bavilo isključivo zaštitom interesa trgovaca, a ne potrošača" i istakli su da će se i dalje boriti protiv diskriminacije na svim poljima i da će svakako razmotriti mogućnost podnošenja tužbi za zaštitu od diskriminacije. 

Izvor: Saopštenje za javnost Saveza slijepih Crne Gore

Pročitano 2993 put(a)

Back to top