subota, 25 maj 2013 12:38

Ministarstvo prosvjete mora na popravni ispit

Autor:

Kao što znate Nacrt zakona izazvao je burne reakcije Univerziteta Crne Gore, Akademije nauka i nevladinih organizacija. Ministarstvo prosvjete moraće da polaže popravni ispit jer je preko predloženog nacrta pokušavalo da uspostavi apsolutnu kontrolu na državnom univerzitetu i da ga izjednači s privatnim u pogledu finansiranja.

Sjednica radne grupe koja je trebalo da se održi 24. maja odložena je za utorak, 28. maj da bi se pripremila nova verzija nacrta. Član radne grupe prof. dr Zdravko skoković kazao je da oni ostaju pri stavu koji je saopšten poslije sastanka rektorskog kolegijuma.

U saopštenju rektorskog kolegijuma navedeno je čak da je "kolegijum imao problema da razumije ideje i koncept novog zakona, tim prije što je izostalo obrazloženje predloženih rješenja". Povlačenje zakona iz procedure tražio je i Centar za građansko obrazovanje, a u Akademiji nauka konstatovano je da nacrt zakona ne donosi ništa korisno.

,,Interesi privatnog sektora su dobro etablirani, a državni je kao neželjeno siroče'' -  kazala je prof. dr Gordana Ðurović.

Predstavnici radne grupe sa Univerziteta rektor prof. dr Predrag Miranović i prorektor prof. dr Zdravko Uskoković prisustvovali su samo jednoj sjednici da bi se potom na javnu raspravu stavio nacrt zakona. Javna rasprave je, podsjećamo, trajla od 1. do 20. maja (u tom periodu bilo je samo nekoliko radnih dana) a primjedbe na zakon uputilo je i Udruženje mladih sa hendikepom koje je upozorilo i da je predstavnik te NVO prisustvovao samo jednoj sjednici radne grupe. Osim što je prekršilo rokove propisane Uredbom o načinu i postupku ostvarivanja saradnje organa državne uprave i nevladinih organizacija, Ministarstvo je prekršilo i proceduru održavanjem prvog sastanka na kojem nije učestvovala predstavnica UMHCG. Jedini sastanak na kojem je prisustvovala naša predstavnica Miroslava Ivanović održan je 29. aprila - kako se navodi u saopštenju UMHCG-a.


PROTIV DISKRIMINACIJE


Osim proceduralnih propusta, UMHCG je posebno nezadovoljan neuvažavanjem mišljenja i predloga koji se odnose na definisanje prava studenata sa invaliditetom. Uprkos obavezi ministarstva da sve propise u oblasti obrazovanja uskladi sa Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom i Ustavom, između ostalog i terminološki, ovaj resor Predlog zakona o visokom obrazovanju pogrešno usklađuje sa ostalim zakonima u oblasti obrazovanja koristeći termin "posebne obrazovne potrebe". UMHCG kao i svi studenti sa invaliditetom koje zastupa naša predstavnica u radu radne grupe, nikada i nikako neće prihvatiti navedenu diskriminatornu terminologiju", kaže se u saopštenju ove organizacije.

Više o ovome pročitajte ovdje.

Objavljeno u Blicu, 25. maja 2013.

Pročitano 1732 put(a)

Back to top