sreda, 15 april 2015 12:53

Prijestonica Cetinje da razmotri mogućnost dodjele stipendije za troje studenata s invaliditetom

Autor:

Povodom raspisivanja Konkursa za dodjelu stipendija za studijsku 2014/2015 godinu koji je Prijestonica Cetinje raspisala 13.01.2015 god., a s obzirom da će se na pomenutom konkursu prijaviti tri studenta s invaliditetom sa Cetinja, koji su korisnici usluga UMHCG obratili smo se Gradonačelniku Aleksandru Bogdanoviću i Sekretaru Sekretarijata za socijalnu politiku i mlade Božidaru Drecunu.


U obraćanju smo posjetili da u okviru Studentskog servisa pružamo različite vrsta usluga studentima s invaliditetom Crnogorskih Univerziteta, među kojima je i pomoć pri dobijanju i/ili oslobađanju od povraćaja studentskog kredita i dobijanja stipendije. 

Kako je konkursom propisano da će stipendiju, pored osam studenata koji trebaju da ispune uslov da imaju prosjek iznad 9,00, dobiti samo jedan student/kinja s invaliditetom, zamolili smo da se razmotri mogućnost dodjele stipendije za sva tri studenta/kinje s invaliditetom, i to: Milicu Lakićević, studentkinju II godine Fakulteta likovnih umjetnosti UCG-a; Andreu Begović, studentkinjuIII godine Pravnog fakulteta UCG-a; i Nikolu Mudrešu, studenta I godine Humanističkih studija Univerzitet Donja Gorica.

S obzirom na neadekvatne uslove studiranja i brojne barijere sa kojima se suočavaju studenti s invaliditetom, kao što su: arhitektonska nepristupačnost fakulteta, neprilagođena literatura, nedostupan prevoz, nepostojanje servisa podrške itd., njihovo studiranje njih košta znatno više nego njihove kolege, studente bez invaliditeta, jer su primorani da sami sebi prilagođavaju literaturu, angažuju asistenta u nastavi, organizuju prevoz i sl., što iziskuje velike materijalne troškove. Dvoje od navedenih troje studenata inače putuje sa Cetinja do Podgorice gdje i studiraju.

Zbog svega navedenog smatramo da ovim studentima treba dodijeliti stipendije, što bi im znatno pomoglo da pokriju dio studentskih troškova čime bi se poboljšali i uslovi studiranja za njih. Ovo bi ujedno ohrabrilo sve druge mlade s invaliditetom koji žive u Prijestonici, a trenutno su u procesu osnovnog i srednjeg obrazovanja da nastave svoje školovanje. Smatramo da potrebni iznos za dodatne dvije stipendije ne bi bio prezahtjevan i preopterećujući za budžet Prijestonice Cetinje, a sa druge strane bi dodatno motivisao studente s invaliditetom da podršku koju im Prijestonica pruža i opravdaju. Podrška koju dobijaju studenti s invaliditetom ih čini odgovornijima, te na taj način isti kasnije vraćaju svojoj zajednici zapošljavajući se, plaćajući poreze što u krajnjem dovodi do toga da postaju korisni članovi društva.

Pripremila: Marina Vujačić

Pročitano 1503 put(a)

Back to top