ponedeljak, 15 jul 2013 12:43

Gužva na ekonomiji - još 514 mjesta van budžeta

Autor:

Prema podacima kojima raspolaže Univerzitet Crne Gore, najviše interesovanja i ove godine vlada za Ekonomski fakultet. Na toj jedinici bilo je 713 prijava. Za upis na Filozofski fakultet prijavilo se 526 kandidata, na Pravni 477, a na Fakultet političkih nauka 403.

Podgoričanka Kristina Knežević jedna je od 120 studenata koji su uspjeli da upišu Pravni fakultet, kao i njen kolega Stefan Kankaraš, koji se odlučio za Univerzitet Donja Gorica. Za razliku od njih, nekoliko stotina maturanata potražiće šansu u drugom roku u avgustu, a zbog velikog interesovanja Upravni odbor UCG odlučio je da se na samofinansiranje upiše još 514 studenata.


Uspjela sam da se upišem na Pravni fakultet opšti smjer. Otišla sam na budžet. Volim pravo. Očekivala sam da ću biti primljena, jer sam bila odličan učenik u srednjoj školi-kazala je Kristina kako saznajemo iz saopštenja.

Stefanu se ispunila želja da upiše pravo, ali će ga školarina koštati 1.500 eura godišnje. Interesuju ga pravne nauke i školarina mu kako je rekao neće biti problem. Pravo je perspektivno, može da se radi u sudovima, institucijama... kazao je Kankaraš.

U prvom roku za upis na prvu godinu osnovnih studija Univerziteta Crne Gore prijavilo se 4.274 kandidata. Mogućnost da se upiše imalo je 1.752 budžetskih i 2.477 samofinansirajućih studenata. Dopunski ispiti za fakultete i akademije su završeni, kao i upis kandidata, tako da već svi znaju da li su ili ne upisani na željene fakultete. Ostatak studenata koji nije primljen u prvom upisnom roku ima još vremena da se odluči za buduću profesiju do avgusta mjeseca, kada će fakulteti dati još jedan upisni rok.

Što se tiče informacija o ostalim fakultetima saznali smo da na Fakultetu za pomorstvo želi da studira 374, a na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo 196 maturanata. Za upis na Institut za strane jezike stigle su 34 prijave. Elektrotehničkom fakultetu prijave je predalo 283, Biotehničkom 229, Prirodno matematičkom fakultetu 211 kandidata. Prijave za upis na Arhitektonski fakultet predalo je 85, a na Metalurškotehnološki 52 maturanta. Na Građevinskom je konkurisalo 194, a na Mašinskom njih 87 navodi se u saopštenju.

Za upis na Medicinski fakultet prijavilo se 125 kandidata, za Farmaceutski 46, dok je za Fakultet primijenjene fizioterapije bilo 50 prijava. Fakultet za sport i fizičko vaspitanje primio je 94 prijave. Fakultet likovnih umjetnosti 21, Fakultet dramskih umjetnosti 54, a Muzička akademija 20 prijava. Upravni odbor Univerziteta juče je donio odluku o odobravanju dodatnog broja kandidata za upis na prvu godinu studija za samofinansirajuće studente, kao i strane državljane na nekoliko fakulteta.

Sa privatnih univerziteta Mediteran i Donja Gorica saopštili su da će broj slobodnih mjesta za drugi upisni rok objaviti blagovremeno.


Dvije osobe s invaliditetom nijesu upisane u prvi rok


U prvom upisnom roku dokumenta je predalo sedam budućih studenata s invaliditetom, ali njih dvoje još nije upisano zbog odbijanja dokumentacije od strane Pravnog fakulteta, kazala je Portalu RTCG izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore-Marina Vujačić.
Objavljeno u Blicu, 2. jula 2013. godine.

Pročitano 3038 put(a)

Back to top