ponedeljak, 15 april 2013 12:42

Odobren dodatni upis kandidata

Autor:

Upravni odbor crnogorskog Univerziteta (UO UCG) donio je juče odluku o dodatnom broju za upis samofinansirajućih studenata na osnovne studije za studijsku 2013/14. godinu.Kako se precizira, odobren je upis na univerzitetske jedinice koje su u prvom upisnom roku imali veći broj kandidata od broja koji je tražen konkursom, kao i za kvotu stranih državljana. Odobreni dodatni broj realizovaće se u drugom upisnom roku.

Odobrenih mjesta ima na sljedećim fakultetima: na Ekonomskom fakultetu odobreno je 90 mjesta, od čega deset za strane državljane; na Filozofskom 70 mjesta; na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje moći će da se upiše još deset studenata; a na Fakultet primijenjene fizioterapije šest stranih državljana i šest samofinansirahjućih; dok će na Građevinskom to pravo imati jos 20 njih; Fakultet političkih nauka primiće još 25 studenata, a Farmaceutski dva strana državljana; na smjeru Stomatologije Medicinskog fakulteta biće upisano 20 studenata, od čega dva strana državljana; na Fakultetu za pomorstvo biće upisano još 35 studenata, od čega će deset mjesta pripasti stranim državljanima; Prirodno-matematički fakultet primiće 80 studenata; dok će Elektrotehnički imati još 20 mjesta; na Institutu za strane jezike biće primljeno pet stranih državljana; a na Biotehničkom fakultetu 30, kako saznajemo iz saopštenja.

U prvom upisnom roku na neki od crnogorskih fakulteta dokumenta je predalo sedam budućih studenata s invaliditetom, ali njih dvoje još nije upisano zbog odbijanja dokumentacije od strane Pravnog fakulteta, kazala je izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) Marina Vujačić. Ona je kako se navodi u saopštenju, portalu RTCG pojasnila da dvoje studenata nije upisano zbog "politike novog dekana i odluke da se ne upisuju strani drzavljani, te da nema polaganja diferencijalnog ispita". Prema riječima Vujačić, jedno od dvoje kandidata koje nije upisano je strani državljanin, dok je drugi kandidat završila srednju muzičku školu, pa joj nijesu dali da se upiše, niti da polaže diferencijalni ispit, zbog čega je bila prinuđena da upiše drugi fakultet. Kako smo saznali, što se tiče momka koji je strani državljanin, Vujačić je kazala da on još čeka na upis, nakon što je UMHCG reagovalo na takvu odluku fakulteta.

Objavljeno u Dnevnim novinama, 2. jula 2013. godine.

Pročitano 1331 put(a)

Back to top