četvrtak, 01 decembar 2016 13:54

ZA JEDNAKE MOGUĆNOSTI I DOSTUPNA PRAVA

Autor:

Panel posvećen mladima s invaliditetom na TEEN T@LK konferenciji

Više od 200 srednjoškolaca učestvovalo je na drugoj po redu konferenciji Teen T@lk, održanoj danas u Podgorici, koju je otvorila Sandra Štajner, generalna direktorka Telenora u Crnoj Gori. Kompanija Telenor podržala je organizaciju panela „Ka jednakim mogućnostima za mlade sa invaliditetom“, na kojem su članovi Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore govorili o izazovima sa kojima se svakodnevno susreću.

Predstavljen je projekat, ʺICT u službi ostvarivanja i zaštite prava osoba s invaliditetomʺ, koji UMHCG realizuje uz podršku Telenor fondacije. U sklopu projekta, posebna pažnja posvećena je besplatnom pravnom savjetovalištu, pokrenutom na portalu Disability.

INFO, koji sadrži smjernice za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom, kao što su: uputstva o tome kako ostvariti pravo glasa, subvencije iz oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja, materijalnog obezbjeđenja porodice, prava na ličnu invalidninu i njegu i pomoć i sl. Smjernice su, za nekoliko mjeseci, preuzete preko 400  puta.

„Broj osoba s invaliditetom koje su se obratile za pravni savjet ili pomoć prevazišao je naša očekivanja i u toku 2016. godine povećao se dvostruko. Do 1. novembra, pravne savjete dobilo je 99 osoba s invaliditetom, što je, uz broj preuzetih smjernica, značajan pokazatelj uspjeha projekta“, kaže Marina Vujačić iz UMHCG.

Kako bi se omogućile još naprednije opcije, od danas su na portalu Disability.info dostupne i audio i video opcija, preko kojih će osobe s inbvaliditetom moći da komuniciraju sa pravnim timom UMHCG. To će posebno olakšati pristup besplatnom pravnom savjetovalištu osobama s oštećenim vidom.

U toku je i razvijanje aplikacija online pravnog savjetovališta za iOS i Android telefone, čime će se osobama s invaliditetom omogućiti da upute pitanja i dobiju potrebne informacije sa bilo kojeg mjesta na kojem imaju pristup internetu.


Izvor: Saopštenje za javnost Telenor fondacije

Pročitano 1807 put(a)

Back to top