ponedeljak, 07 jul 2014 13:44

Kvalitetno obrazovanje za bolje škole, učenička postignuća i budućnost

Autor:

U utorak, 8. jula, predsjednik Vlade Crne Gore Milo Djukanović i šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks otvoriće međunarodnu konferenciju „Kvalitetno obrazovanje za bolje škole, bolja učenička postignuća i bolju budućnost“ u hotelu „Ramada“ u Podgorici u 09.00 sati.

Cilj konferencije je da otvori javnu debatu o najboljim načinima da se ubrza reforma obrazovnog sistema u tri ključne oblasti: povećanje broja djece koja pohađaju predškolsko obrazovanje, unapređenje sistema za obezbjeđenje kvaliteta obrazovanja i uvođenje inovativnih pristupa nastavi i učenju.

Na konferenciji će govoriti istaknuti globalni i lokalni inovatori i stručnjaci, univerzitetski profesori iz inostranstva i Crne Gore, kao i predstavnici relevantnih medjunarodnih organizacija poput Svjetske banke i OECD.

“Konferencija pruža rijetku priliku da okupimo vodeće crnogorske, balkanske i svjetske mislioce o obrazovanju i da doprinesemo daljem ubrzavanju reformi kako bi osigurali da naša djeca dobiju obrazovanje koje im je potrebno za uspjeh u svijetu koji se stalno mijenja,“ ističe Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru.

Poboljšanje kvaliteta crnogorskog obrazovnog sistema kroz uvođenje inovacija u nastavu i učenje jedna je od ključnih tema ove trodnevne međunarodne konferencije. U tom pogledu, posebno zanimljive i za crnogorsku javnost nove biće prezentacija Konrada Wolframa, osnivača organizacije Computer-based Mathematics, o izučavanju matematike na efikasniji način kroz upotrebu komjutera, kao i prezentacija Olivera Kvinlana, programskog menadžera za digitalno obrazovanje britanske organizacije NESTA, o digitalnom opismenjavanju mladih kroz obrazovni sistem.

„Konferencija će doprinijeti definisanju efikasnih i inovativnih pristupa koji bi vodili unapređenju kvaliteta obrazovanja i postignuća naših učenika. Time ćemo podstaći razvoj znanja, vještina i stavova koji će omogućiti učenicima da odgovore na zahtjeve koje postavljaju škola, porodica, tržište rada i društvo“ ističe ministar prosvjete Slavoljub Stijepović.

Na konferenciji će, takođe, biti riječi o najboljim načinima da se poveća broj djece koja pohađaju predškolsko obrazovanje u Crnoj Gori, s obzirom da je nedavno objavljeno istraživanje Monstata i UNICEF-a pokazalo da manje od polovine (40%) djece uzrasta 3-5 godina pohađa predškolsko obrazovanje i da je ovaj procenat jos niži u romskim naseljima – 19%. Isto istraživanje pokazalo je da je manje od pola djece (46%) u prvom razredu osnovne škole pohađalo predškolsko obrazovanje tokom prethodne školske godine. Uspjeh djece u školi zavisi od socijalnih, emotivnih i kognitivnih vještina koje ona razviju tokom prvih šest godina života, što predškolsko obrazovanje čini važnim, jer ono djelotvorno podržava taj cilj.

 

Izvor: UNICEF

Pročitano 3125 put(a)

Back to top