utorak, 04 februar 2014 13:40

Crnogorski glumci omogućili djeci sa oštećenjem vida pristup osnovnim udžbenicima u audio formatu

Autor:

PODGORICA, 5. februar, 2014. – U srijedu, 5. februara, 2014 u 10 sati, pomoćnicaministra prosvjete Vesna Vučurović, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks, direktor Resursnog centra “Podgorica” Zoran Bošković, urednica u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Nađa Durković i dekanica fakulteta Dramskih umjetnosti na Cetinju Radmila Vojvodić predstaviće prvi udžbenik snimljen u Dejzi formatu u Crnoj Gori u konferencijskoj sali Crnogorskog narodnog pozorišta, Ulica Stanka Dragojevića 18, u Podgorici.

Prvi crnogorski udžbenik - čitanka za 4. razred osnovne škole, autorki Nataše Borović i Sonje Ašanin – snimljen u DEJZI (DAISY - digitalno dostupan informacioni sistem) formatu, namjenjen je prvenstveno djeci sa oštećenjem vida. Na ovaj način, ova djeca su u mogućnosti da imaju pristup informacijama, kao i da još lakše uče.

“Kao i u bilo kojoj evropskoj zemlji, sva djeca moraju ostvariti svoja prava da uče, čitaju i pristupaju relevantnim informacijama. Ova inicijativa pomaže ostvarivanju ovih prava za učenike sa oštećenjem vida u osnovnim školama u Crnoj Gori”, rekao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks.

Dejzi format sadrži audio i vizuelne poruke, što ga čini korisnom alatkom za učenje za svu djecu i nastavnike. Njegovo uvođenje u obrazovni sistem Crne Gore čini škole inkluzivnijim, dostupnijim i stimulativnijim za djecu s invaliditetom.

Poznati crnogorski glumci, Dubravka Drakić i Miloš Pejović, kao i studenti Fakulteta dramskih umjetnosti,učestvovali su kao volonteri u snimanju audio djela udžbenika.

Tokom ove godine, planirano je da se još pet udžbenika za osnovnu školu snimi u Dejzi formatu. “Nadamo se da će u budućnosti svi udžbenici za osnovnu školu postati dostupni u audio ili Dejzi formatu, a što je u skladu sa Konvencijom Ujedninjenih nacija o pravima djeteta”, ističe Perks.

Međunarodni eksperti, angažovani od strane UNICEF-a, obučili su zaposlene u Resursnom centru kako da koriste Dejzi format, sa ciljem da se snimanje udžbenika u audio formatu nastavi i sprovodi u skladu sa najvišim standardima.

 

Snimanje prvog udžbenika u Dejzi formatu, ostvareno je zahvaljujući saradnji UNICEF-a sa Ministarstvom prosvjete, Resursnim centrom za djecu i mlade, Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva i Fakultetom dramskih umjetnosti, kao i uz veliku pomoć i podršku autorki.

Pročitano 1566 put(a)

Back to top