četvrtak, 13 jun 2013 13:17

Zašto su osobe s invaliditetom nevidljive ???

Autor:

U Srbiji je široko rasprostranjena diskriminacija osoba sa invaliditetom, naročito kada su u pitanju obrazovanje, zapošljavanje i informisanje. Posle Roma i siromašnih, osobe s invaliditetom najveće su žrtve neravnopravnosti, tvrdi poverenica Nevena Petrušić - navodi se u saopstenju.


Diskriminacija osoba s invaliditetom u Srbiji široko je rasprostranjena, posebno kada je u pitanju obrazovanje, zapošljavanje i informisanje, pokazuju podaci iz prvog posebnog izvještaja povjerenika za zaštitu ravnopravnosti. Zbog nemogućnosti da se uključe u zajednicu, mnogi su smješteni u institucije, a djeca i mladi isključeni su iz redovnog sistema obrazovanja. Posle Roma i siromašnih, osobe s invaliditetom najveće su žrtve neravnopravnosti, tvrdi povjerenica. Čini se da su osobe s invaliditetom nevidljive iako ih u Srbiji živi oko 800 hiljada.

Izvršni direktor Nacionalne organizacije osoba s invaliditetom Srbije Ivanka Jovanović rekla je da bi jedna osoba s invaliditetom mogla u punoj mjeri da bude uključena u društveni život neophodno je prije svega da može da izađe iz sopstvenog stana, da ima omogućen fizički pristup. Kako je rekla, neophodni su i razni drugi vidovi pristupačnosti, počevši od one u javnom saobraćaju, kretanju, do pristupačnosti u informacijama i komunikacijama za osobe recimo oštećenog sluha ili smanjenih intelektualnih potencijala - navodi se u saopstenju.

"Žena s invaliditetom u Srbiji, zbog nekog tradicionalnog shvatanja i uopšte položaja žene, je neko ko je sa više strana diskriminisan, a kada govorimo o oblastima koje su najzastupljenije to su oblasti obrazovanja i kasnije kod pronalaženja posla", kaže Branka Brkić iz Saveza slijepih Srbije. Od svih pritužbi koje stižu povjerenici za zaštitu ravnopravnosti, čak 20 odsto odnosi se na diskriminaciju osoba s invaliditetom.

"Grupi djece sa oštećenjem sluha grubo je uskraćeno pravo da koristi usluge jednog restorana, otjerani su iz tog restorana i mi smo zbog toga i koristili ovlašćenja da pokrenemo parnicu za zaštitu od diskriminacije", kaže povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić. Svega 13 odsto osoba s invaliditetom je zaposleno, od toga samo jedan odsto radi u privredi i javnom sektoru. Osobama s invaliditetom nije omogućen ni pristup najvažnijim institucijama.

Tako oni nesmetano mogu da udju samo u zgrade dva ministarstva i Narodne skupštine. A u 127 sudova u Srbiji radi samo 8 sudskih tumača za znakovni jezik - kako je naglaseno u saopstenju.

Originalan tekst, kao i video zapis pogledajte ovdje.

Pročitano 1845 put(a)

Back to top