ponedeljak, 26 septembar 2011 13:13

Važnost inkluzivnog obrazovanja

Autor:

Bijelo Polje - U organizaciji Saveza slijepih Crne Gore, u Sutomoru je održano  dvodnevno međunarodno savjetovanje „Inkluzivno obrazovanje", kojem su prisustvovali  i pomoćnik ministra prosvjete i sporta Vesna Vučurović i predstavnik CO Bar Boris  Mijović. Gosti na savjetovanju bili su i predstavnici Saveza paraplegičara Crne Go¬ pe i Udruženja mladih ca hendikepom, kao i predstavnik  udruženja slijepih iz Slovenije Milan Bobecki, mr Nenad Radevković i Pavle Luković iz Srbije.
Savjetovanje su pratili predstavnici svih osam područnih organizacija u okviru  Saveza slijepih Crne Gore, među kojima su bili i članovi te organizacija za Bijelo  Polje i Mojkovac, kaže Mirsad Dlakić, sekretar bjelopoljske organizacije.


U radu savjetovanja aktivno su učestvovali doc. dr Nada  Šakotić ca Filozofskog fakulteta u Nikšiću, kao i Zoran Bošković, direktor Zavoda za školovanje i profesionalnu rehbilitaciju invalidne djece i omladine u Podgorici. Ha temu „Fizičko  vaspitanje i sport u službi  inkluzivnog obrazovanja" govorio je Igor Tomić, ppofesor fizičkog vaspitanja iz Podgorice, koji je ujedno i  predsjednik Paraolimpijskog  komiteta Crne Gore. Među učesnicima ovog skupa bila su  i dva učenika srednjih škola  u Podgorici, koji su polaznici upravo ovog procesa o kome  je bilo riječi - kaže Dlakić.

Savjetovanje su vodili čelnici Saveza slijepih Crne  Gore, predsjednik Božidar  Denda i izvršni direktor Fadil Mučić. Prvi dio je bio  posvećen „Inkluzivnom obrazovanju kao imperavtivu vremena", a drugi, problematici  osoba ca oštećenim vidom,  programskim aktivnostima i  planovima do kraje ove godine  i u narednoj godini.

Dosta smo novog naučili.  Ha savjetovanju je naročito  apostrofirano da je prva aso-cijacija na pojam inkluzija  uključivanje djece ca određenim invaliditetom u redovan vaspitno-obrazovni sistem, što danas i jeste pravo značenje ove riječi. Međutim, inkluzija je nešto širi pojam, koji nije vezan samo za vaspitno-obrazovni sistem, već podrazumijeva uključivanje djeteta u društveni život zajednice na svim nivoima. To znači da je prvi korak inkluzije prihvaćenost djeteta unutar same porodice, praktično već po rođenju – kaže Dlakić.

Iz bjelopoljske organizacije na školovanju u Zavodu za školovanje i profesionalnu rehabilitaciju djece i omladine u Podgorici nalazi se dvoje djece, a jedna članica pohađa inkluzivnu nastavu u Gimnaziji „Miloje Dobrašinović“. Sve troje postižu dobre rezultate.

M.N.

Dan, 23. septembar 2011. Regioni

Pročitano 1549 put(a)

Back to top