utorak, 11 februar 2020 09:06

UMHCG i OEBS: Osigurati učešće osoba s invaliditetom u izbornim procesima

Autor:

Nacionalni savjetnik u Programu za demokratizaciju u Misiji OEBS-a u Crnoj Gori, Darko Brajović i izvršna direktorica UMHCG Marina Vujačić razgovarali su o tome kako osigurati da osobe s invaliditetom učestvuju u izbornim procesima u Crnoj Gori.

OEBS je posvećen promociji prava osoba s invaliditetom i nastoji da pomogne u uklanjanju barijera koje sprječavaju njihovo puno učešće kao glasača i kandidata, saopšteno je na sastanku predstavnika te organizacije i Udruženje mladih sa hendikepom (UMHCG).

Nacionalni savjetnik u Programu za demokratizaciju u Misiji OEBS-a u Crnoj Gori, Darko Brajović i izvršna direktorica UMHCG Marina Vujačić razgovarali su o tome kako osigurati da osobe sa invaliditetom učestvuju u izbornim procesima u Crnoj Gori.

Vujačić je, kako se navodi u saopštenju OEBS-a, govorila o preprekama koje ograničavaju ili sprječavaju osobe s invaliditetom da učestvuju u političkom životu i glasaju na izborima.

„Tokom sastanka, Vujačić i Brajović razmotrili su mogućnosti za saradnju, razgovarali su o značaju tajnosti glasanja, ali i neophodnosti da biračka mjesta budu pristupačna za lica s invaliditetom“, kaže se u saopštenju.

Brajović je pozvao UMHCG na saradnju sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, Državnom i opštinskim izbornim komisijama, kako bi radili na podizanju svijesti o neophodnosti pristupačnosti svih biračkih mjesta.

„OEBS je posvećen promociji prava osoba s invaliditetom i nastoji da pomogne u uklanjanju barijera koje sprječavaju njihovo puno učešće kao glasača i kandidata“, poručio je Brajović.

Tekst je preuzet s portala VijestiPročitano 2137 put(a)

Back to top