ponedeljak, 02 decembar 2019 08:27

Invaliditet ne smije biti osnov za oduzimanje poslovne sposobnosti

Autor:

Preispitivanje odluke o potpunom oduzimanju poslovne sposobnosti moći će da se izvrši u roku od pet godina, dok će revizija odluke o privremenom oduzimanju biti moguća nakon maksimalno tri godine.

To je danas, na konsulatativnom saslušanju na temu oduzimanje i vraćanje poslovne sposobnosti, kazao Ibrahim Slaimović iz Ministarstva pravde.

Direktor za socijalno staranje i dječju zaštitu u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Goran Kuševija, rekao je da je u Komanskom mostu pokrenuto 115 postupaka za preispitivanje odluka o oduzimanju poslovne sposobnosti. Kazao je da je sud jednom korisniku odlukom vratio poslovnu sposobnost.

Kuševija je rekao da Konvencija Ujedinjenih nacija jasno propisuje da se poslovna sposobnost ne može oduzeti samo na osnovu invaliditeta, te da će mnoga zakonodavstva, kao i crnogorsko, morati da mijenjaju odredbe u tom smjeru.

Milanka Baković iz MUP-a kazala je da je prema evidenciji tog resora poslovna sposobnost potpuno oduzeta za 859 lica, te da je jednom vraćena.

Poslanica Jovanka Laličić, naglasila je važnost saradnje s civilnim sektorom i osvrnula se na period do usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku, kada je Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu sarađivao s predstavnicima Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, u vezi s ovom problematikom. Poslanica Laličić je kazala da je, nakon intervencije Udruženja, ovaj zakon dobio na kvalitetu. 

Naglasila je da je Zakon o vanparničnom postupku procesni zakon, i istakla je da je oduzimanje poslovne sposobnosti, veoma osjetljiv institut, koji zahtijeva multidisciplinarni pristup. Smatra da je značajno voditi registar na jednom mjestu i da on treba da bude dostupan svim akterima u ovom složenom procesu.  

Izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić kazala je da je tema poslovne sposobnosti druga po važnosti za osobe s invaliditetom.

“Zbog važenja ovog instituta imamo situaciju da osobe s invaliditetom nemaju pravo učešća u javnom i političkom životu, pravo na samostalan život jer se često poslovna sposobnost oduzima zbog smještanja u ustanovu, ne ogu koristiti usluge u zajednici koje podrazumijevaju ugovorni odnos, nemaju pravo raspolaganja imovinom, ne mogu biti davaoci organa, ne mogu se zaposliti ili imati bilo kakav ugovorni odnos”, istakla je Vujačić. 

„S obzirom na to kako crnogorski sistem reguliše ovo pitanje, u praksi bi značilo da neka osoba kojoj je oduzeta poslovna sposobnost ne može poći u prodavnicu i kupiti hljeb jer je i to ugovorni odnos“, poručila je Vujačić. 

Ona je poručila da sistem mora da nađe rješenje da ukine oduzimanje poslovne sposobnosti samo kod osoba s invaliditetom, te da se taj institut koristi samo u izuzetnim situacijama, a ne kao prvo rješenje.

 

Izvor: portal Vijesti i  sajt Skupštine Crne GorePročitano 1507 put(a)

Back to top