petak, 19 oktobar 2018 21:03

Regionalna konferencija o učešću osoba s invaliditetom u politici i na izborima

Autor:

Unapređenje učešća osoba s invaliditetom u politic ii na izborima bilo je u centru diskusija na konferenciji koju je organizovala Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i Balkanska nezavisna mreža u oblasti invalidnosti. Konferencija je organizovana 16. i 17. oktobra 2018. u Beogradu.

Na skupu je učestvovalo 70 učesnika (43 žene i 27 muškaraca), uključujući istaknute aktiviste iz oblasti prava osoba s invaliditetom, sadašnji i bivši parlamentarci s invaliditetom, akademici, predstavnici organizacija osoba s invaliditetom i stručnjaci iz drugih međunarodnih organizacija, uključujući Komitet Ujedinjenih nacija o pravima osoba s invaliditetom (CRPD). Pored učesnika iz regiona, ODIHR je pozvala praktičare i eksperte na terenu iz Latvije, Slovenije, Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva.


Ovaj događaj je pomogao da se podigne svijest o ograničenom učešću osoba s invaliditetom u političkom životu in a izborima širom regiona Zapadnog Balkana i identifikuju mjere za olakšavanje različitih i sveobuhvatnijih demokratskih institucija i procesa donošenja odluka.

Ključne teme o kojima se razgovaralo uključivale su saradnju i partnerstvo između osoba s invaliditetom i vladinih institucija, kao i primjere dobre prakse, izazove i preporuke; međuparlamentarne lobijske grupe i političke partije; uključivanje žena i mladih s invaliditetom u politički život; i pravo glasa, uključujući metode zagovaranja za sprovođenje preporuka ODIHR-a za posmatranje izbora.

"Puna i djelotvorna participacija osoba s invaliditetom, uključujući žene i mlade, u svim aspektima javnog i političkog života je presudna u svakom demokratskom društvu", rekla je Tina Kukama-Bah (Tiina Kukkamaa-Bah), šefica ODIHR-a za demokratsku vladavinu i rodnu ravnopravnost. "To označava poštovanje ljudskih prava svih pojedinaca i osigurava da se glasovi svih članova zajednice jednako procenjuju i čuju".

Goran Kustura, generalni sekretar Nacionalnog savjeta slovenačkih organizacija osoba s invaliditetom, rekao je: "Izborno učešće osoba s invaliditetom nije samo uklanjanje barijera i prilagođavanje biračkih mjesta i glasačkih materijala. Ovo su samo prvi koraci. Trebalo bi ih pratiti kreiranje politike koja uključuje dobrotvorne pokrete OSI i krovnih organizacijakao i same osobe s invaliditetom koje administriraju izborima i bore se za funkcije.


Događaj je organizovan kao dio projekata ODIHR-a "Naše pravo na učešće - promovisanje učešća osoba s invaliditetom u političkom i javnom životu" i "Podrška izborima na Zapadnom Balkanu", koji je dio pomoći Kancelarije za podršku državama učesnicama u promovisanje inkluzivnih demokratskih društava i praćenje izbornih preporuka ODIHR-a. Projekat Podrška izborima na Zapadnom Balkanu finansiraju Evropska unija i Austrijska razvojna agencija.

 

Izvor: https://www.osce.org/odihr/400004?fbclid=IwAR1c5xp76vkeYncIqS69ICFN1roxtwEjkHS3GP9-283Gt08IW3Z3iOM5Lo8

Prevela i pripremila: Marina Vujačić 

Pročitano 2509 put(a)

Back to top