utorak, 09 oktobar 2018 16:51

Djeca nemaju predrasude

Autor:

Prošle sedmice smo objavili prvi tekst o Kristijanu i Lauri, trogodišnjacima s Daun sindromo koji su zaštitna lica kampanje Luli Bu (Looly Boo) 

Danas donosimo iskustva njihovih majki prilikom odluke da svoju djecu uključe u aktivnosti modelinga. 

Mama malog Kristijana otkrila nam je i nešto više o svom sinčiću.

– Kristijan ima 3 godine, izuzetno je talentovan za muziku i ples, brzo pamti koreografije i ima dobar sluh i osjećaj za ritam. Vrlo je senzibilan i nježan. Obožava plivanje, ronjenje i aktivnosti u vodi. Uključen je u program rane edukacije gdje se na zabavan način uz zanimljive materijale podučava i priprema za dalje izazove koji ga čekaju u vrtiću i školi. Voli ići u vrtić i družiti se s prijateljima koji ga prihvataju i aktivno učestvuju u aktivnostima koje su u vezi s njegovim rastom i razvojem, pomažu mu, maze ga, igraju se s njim. Znate, djeca nemaju predrasude, oni gledaju srcem rekla je Martina Vuković i dodala:

– Naše društvo po pitanju senzibilizacije ide naprijed, no veoma sporo i isključivo velikim angažmanom pojedinaca i organizacija. Mi želimo da se stvari sistemski mijenjaju i da se više i češće ističu kvaliteti i talenti djece s Daun sindromom te da se tu pruži podrška kako bi dijete moglo postići maksimalni potencijal. Želimo češće i lakše uključivanje djece u obrazovni sistem i kasnije na radna mjesta. Jer oni to mogu!

Ideja o snimanju kampanje inspirisana je sličnim angažmanima u svijetu.

– Kampanje vani su odlično prihvaćene. Nakon reklamiranja, pristižu donacije raznim organizacijama koje promovišu inkluziju osoba s DS-om, objasnila je Larisa Porčić Filipaj.

Iako je kćer Lauru željela uključiti u slične projekte, odnosno upisati je u agenciju za male modele, u Hrvatskoj nije pronašla željeno.

– U SAD-u postoji agencija Mijenjanje lica ljepote (Changing the face of beauty) koja zastupa osobe s invaliditetom za reklamne kampanje. Odradili su reklamne kampanje za mnoge poznate brendove. Vidjevši da takvo nešto postoji kod njih, počela sam istraživati ima li neka agencija kod nas koja zastupa mlade modele bez obzira je li riječ o modelima s invaliditetom ili ne. Na više mjesta mi je rečeno da Hrvatska nema tržište za takve aktivnosti i da većina reklama dolazi izvan naših granica, pa tako i angažman modela. To me nije spriječilo i nisam odustala, nego sam skupa s Martinom odlučila da ćemo uzeti stvar u svoje ruke i da ćemo MI biti menadžerice svoje djece. Tako je došlo i do ove prekrasne saradnje jer srećom i u našoj zemlji postoje ljudi koji shvataju važnost i dobrobiti takvih kampanja, istakla je.

Pripremila: Marina Vujačić

Izvor: Novilist.hr 

 

Pročitano 2127 put(a)

Back to top