četvrtak, 09 mart 2017 14:43

Gugl obilježio Međunarodni dan žena

Autor:

Međunarodni dan žena je praznik koji se obilježava 8. marta svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena se slavio 28.2. 1909. u SAD temeljem deklaracije koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Ideja da se obilježava međunarodni dan žena se prvi put pojavila početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova.

Protesti su se na 8. mart. događali i narednih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz Njujork tražeči kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale i ustanovila 'Međunarodni dan žena' na predlog slavne njemačke socijalistice Klare Zetkin. Sledeće godine je Međunarodni dan žena obilježilo preko million žena u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj. Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadijum ruske revolucije. Nakon oktobarske revolucije, boljševička feminstkinja Aleksandra Kolontai nagovorila je Lenjina da 8. mart postane državni praznik, i tokom sovjetskog perioda se koristio za obilježavanje "herojstva radnica".

Međutim, u mnogim komunističkim državama je taj praznik izgubio svoju ideološku osonovu i postao prilika za muškarce da iskazuju svoju ljubav i poštovanje prema pripadnicama suprotnog pola, posluživši kao svojevrsni simbol Majčinog dana. Na Zapadu se Međunarodni dan žena, uglavnom, prestao obilježavati 1930-ih, dijelom i zbog toga što se dovodio u vezu s komunizmom. Međutim, 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministkinje. Godine 1975, koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena.

Povodom pomenutog praznika Gugl je je danas novim “dudlom” predstavio žene koje su obilježile svjetsku istoriju, a među kojima su se našle slikarka Frida Kalo i doktorka psihologije Olga Ivanovna Skorohodova o kojoj vam donosimo posebnu priču.

Legendarna slikarka Frida Kalo je doživjela saobraćajnu nesreću u 18. godini u kojoj je zadobila teške ozlijede kičme, noge i materice. Nastupio je njen emotivni i umjetnički preporod. Kako je došlo do trajnog oštećenja kičme, tokom života imala je ukupno trideset i dvije operacije i ostatak bitisanja je provela u metalnom korsetu. U tom periodu život je posvetila samo slikanju, sa akcentom na autoportretima, koji su i obilježili čitavo njeno stvaralaštvo.

 

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: wikipedia.org, disabilityinfo.me

Pročitano 1651 put(a)

Back to top