utorak, 14 mart 2017 14:42

Milica Knežević: Kao osoba s invaliditetom zloupotrebljena sam u političkoj kampanji?!

Autor:

Sigurno se sjećate Milice Knežević iz Zrenjanina, studentkinje Tehničkog fakulteta koja je na svom fejsbuk profilu u februaru prošle godine, uputila apel za izgradnju lifta kako bi nesmetano mogla da prati predavanja. Ni nakon godinu dana problem nije riješen. Da bi išla na predavanja, Milici je svakodnevno potrebna pomoć kolega, jer fakultet i dalje nema lift.

"Ja moram naći nekog ko bi me popeo gore ukoliko su predavanja na spratu, s tim da je prošle godine većina predavanja bila na spratu i stvarno je bilo jako nezgodno i to ne samo na prvom, već i na drugom spratu, što je dodatno otežavalo sve", objašnjava Milica.

Svjesna je činjenice da ima pravo na to da joj pristup bude omogućen, a što je situacija na njenom fakultetu drugačija kod Milice je izazvalo nezadoboljstvo i ljutnju.

"Prosto, taj jedan dan sam bila pokisla sva, došla sam na predavanje, da bi mi rekli da je ono na spratu i to je bila kap koja je prelila čašu mog strpljenja. Ja sam prosto iz nekog revolta objavila status na društvenoj mreži Fejsbuk i bukvalno, taj status je započeo sve", navodi.

Njen apel je podijelilo više od šest hiljada ljudi, a nakon interesovanja medija, usledilo je i obećanje gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića da će grad riješiti ovaj problem: "U tu svrhu smo opredelili četiri miliona dinara, a realizaciju ovog projekta očekujemo sredinom godine".

Ova izjava je data u toku trajanja prošlogodišnje predizborne kampanje, zbog čega Milica smatra da je njen slučaj iskorišćen za političku promociju.

"Više od godinu dana je prošlo i ništa od toga nema, ja ne znam koji su drugi razlozi", dodaje Milica.

Nakon izbora, fakultet je od gradonačelnika u oktobru dobio još jedno, ovog puta napismeno uvjeravanje da će lift biti izgrađen, ali ne i informaciju da li je novac uopšte obezbijeđen.

"Mi, osim tog papira, nemamo nijedan drugi. Nemamo nijedan finansijski papir, imamo samo potpisanu izjavu. Ja mogu samo da kažem, kao dekan fakulteta, da od obećanja ne možemo da živimo", navela je Dragica Radosav, dekan Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin".

Nedavno je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić dao još jedno obećaanje na jednoj lokalnoj televiziji:"Nismo uspeli prošle godine da izdvojimo, ali ćemo sigurno ove godine pronaći način i sredstva".

Milicina priča nije jedini primjer nepristupačnosti fakulteta za osobe s inavaliditetom, a nažalost nije ni jedini primjer zloupotrebe OSI u političke svrhe. U Crnoj Gori osobe s invaliditetom najčešće upisuju fakultete koje moraju, a ne koje žele, a ne rijetko se susreću i sa dodatnim problemima, kao što su nepristupačna litratura za osobe oštećenog vida. Ovo nije individualan problem, već se tiče svih nas, jer svi imaju pravo na ravnopravnost u obrazovanju!

 

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: rs.n1info.com

Pročitano 1653 put(a)

Back to top