utorak, 11 april 2017 14:39

U Srbiji OSI plaćaju i tri puta skuplje za lična dokumenta

Autor:

Vađenje lične karte osobe s invaliditetom košta čak tri puta više nego ostale građane, a troškovi da do ovog dokumenta dođu i odu koštaju i do 10.000 dinara (100. eura)!

Baka Mirjana K. (80) iz Beograda platila je nedavno toliko novca samo zbog toga što nije mogla da izađe iz kuće i izvadi novu ličnu kartu.

"Da bi osoba s invaliditetom kao što sam ja napravila novu ličnu kartu, mora prvo nekome da da punomoćje da završi taj posao umjesto nje. Za to je potrebno da se plati specijalizovana agencija, kako bi se napisao validan zahtjev. Sa tim dokumentom ide se kod notara. Njegova usluga, uključujući izlazak na teren, košta 3.700 dinara. (370. eura) Istovremeno, neophodno je da se obezbijede dva svjedoka koji nisu u srodstvu. Tako da me je lična karta, sa svim tim troškovima, koštala oko 10.000 dinara. Nisam ni sama mogla da vjerujem".

Problem je što Mirjana nije jedina, jer su mnoge osobe s invaliditetom prošle kroz isto iskustvo. Zbog ovog problema, Nacionalna organizacija osoba s invaliditetom Srbije obratiće se nadležnima. Izvršna direktorica ove organizacije Ivanka Jovanović, kaže da je to jedan od primjera koji je relativno nov za njih.

"Imamo informaciju o problemu. Usluge notara su veoma skupe. Donijeli smo odluku na poslednjem sastanku Upravnog odbora da ćemo se tim povodom obratiti nadležnima kako bismo pokušali da osobe s invaliditetom oslobodimo plaćanja usluga za razne ovjere i slične poslove. To ćemo svakako pokrenuti i vidjećemo kakav će ishod da bude", navela je ona.

Ovo međutim nisu jedini problemi osoba s invaliditetom. Slično kaže i Milica Knežević (24) iz Zrenjanina, navodeći da nikoga nije briga za to što državne ustanove moraju da budu pristupačne za osobe s invaliditetom, a nisu. "Najveći problem je što se ovdje ne primjenjuju zakoni po kojima bi razne ustanove prilagodile prilaze osobama s invaliditetom. Zbog svega toga, mi i izlazak u prodavnicu moramo da prilagodimo do tančina", rekla je ona.

 

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: Blic.rs

Pročitano 1474 put(a)

Back to top