petak, 17 jun 2022 13:42

Završena obuka za organizacije OSI i osoba s invaliditetom o ljudskim pravima OSI

Autor:

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) je organizovalo Obuku za organizacije OSI i osoba s invaliditetom o ljudskim pravima OSI u periodu 8-10. juna 2022. u Baru. Obuku je pohađalo 17 polaznika/ca.

Obuka je organizovana s ciljem da unaprijedi nivo znanja organizacija OSI o pravima osoba s invaliditetom u skladu sa savremenim modelima pristupa invaliditetu koji se zasnivaju na ljudskim pravima, odnosno, na Konvenciji UN o pravima OSI. Na ovaj način se doprinio ujednačavanju pristupa invaliditetu s aspekta ljudskih prava i lakšem pokretanju zajedničkih inicijativa organizacija OSI na nacionalnom i lokalnom nivou.

Obuka se sastojala iz teorijskog i praktičnog dijela, a pratile su ga i radionice, prikazivanje filmova, vježbe i rad u grupama. Polaznici su se upoznali s temama kao što su: Modeli pristupa invaliditetu, jezik i terminologija, Domaći instrumenti i mehanizmi za ostvarivanje i zaštitu ljudskih prava OSI, Društvena slika i medijsko izvještavanje o OSI, Međunarodni instrumenti za zaštitu prava OSI s posebnim naglaskom na Konvenciju UN o pravima OSI, Filozofija samostalnog života, Izjednačavanje mogućnosti ili abilizam, Inkluzivno obrazovanje, Prava žena s invaliditetom, Pravo na zapošljavanje i socijalnu zaštitu, Pristupačnost na međunarodnom nivou i pristupačnost u Crnoj Gori, Porodični život OSI i Učešće u političkom i javnom životu. 

Zaključeno je da bez aktivnog učešća osoba s invaliditetom u svim oblastima ne može biti suštinskog ostvarivanja ljudskih prava. Pored toga, učesnici su istakli da kroz slične obuke treba da prošu i kreatori politika i donosioci odluka, kako bi na bolji način razumjeli potrebe OSI i djelovali u skladu s adekvatnim modelima pristupa. 

Obuka se sprovodila u okviru projekta ForUM za prava OSI koji Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) realizuje u sklopu programa OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M’BASE koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) u partnerstvu sa Njemačkom fondacijom Friedrich Ebert (FES)NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP) NVO Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Pročitano 889 put(a)

Back to top