petak, 12 april 2024 07:00

Otvoreno pismo ministru pravde povodom Nacrta zakona o sprečavanju korupcije

Written by

U saradnji sa 36 nevladinih organizacija, MANS je danas minstru pravde Andreju Miloviću uputio otvoreno pismo povodom spornih rješenja koje je preložilo njegovo ministarstvo, a koja se odnose na izmjene Zakona o sprečavanju korupcije.

U nastavku prenosimo obraćanje u cjelosti, podržano i od strane UMHCG-a. 

Obraćamo Vam se otvorenim pismom povodom Nacrta Zakona o sprečavanju korupcije, koji u članu 44 stav 2 predviđa uvođenje amnestije za sve javne funkcionere koji su prije pet i više godina predali netačne izvještaje o prihodima i imovini.

Ovaj potez izaziva duboku zabrinutost među građanima koji vjeruju u transparentnost, odgovornost i integritet svih onih koji su izabrani ili imenovani da služe javnom interesu.

Korupcija je pošast koja podriva temelje našeg društva, guši ekonomski razvoj i erodira povjerenje javnosti u institucije. U borbi protiv korupcije ključno je da se pošalje jasna poruka da niko nije iznad zakona i da će svi oblici koruptivnog ponašanja biti sankcionisani bez obzira na vremenski period u kojem su počinjeni. Uvođenjem amnestije za javne funkcionere koji su podnosili netačne finansijske izvještaje, šalje se poruka da postoji tolerancija prema korupciji.

Razumijemo potrebu za reformama i modernizacijom zakonodavnog okvira u vezi sa IBAR-om, ali takve reforme moraju ići u pravcu jačanja sistema odgovornosti, a ne njegovog slabljenja.

Naime, integracija u Evropsku uniju zahtijeva od zemalja kandidata ne samo usklađivanje zakonodavstva s pravnom tekovinom EU, već i demonstriranje snažne posvećenosti vladavini prava, transparentnosti i borbi protiv korupcije. Uvođenje amnestije za javne funkcionere koji su podnosili netačne izvještaje o svojim prihodima i imovini, kao što je predviđeno u Nacrtu zakona o sprečavanju korupcije, direktno je suprotno ovim principima. Takva odluka može se protumačiti kao korak unazad u borbi protiv korupcije i kao odstupanje od principa vladavine prava, što može imati ozbiljne posljedice po proces integracije u EU.

Princip vladavine prava zahtijeva da se zakoni primenjuju jednako na sve, bez izuzetaka. Amnestijom za određene postupke, stvara se percepcija da postoji dvostruki standard i da su neki pojedinci iznad zakona. Ovo potkopava povjerenje u pravni sistem i institucije koje bi trebalo da štite javni interes i promovišu pravdu i jednakost pred zakonom.

Zakoni i reforme treba da služe kao instrumenti za izgradnju pravednijeg i transparentnijeg društva, a ne kao sredstvo za oprost onima koji su zloupotrijebili svoje pozicije.

Za razliku od važećeg, predloženi Nacrt zakona je rađen bez učešća nevladinog sektora i dat je na javnu raspravu u okviru koje se komentari mogu dostaviti samo pisanim putem, dok je izostala javna debata o predloženim rješenjima.

Stoga Vas pozivamo da povedete dijalog sa svim relevantnim akterima u društvu, uključujući civilno društvo, stručnu javnost i međunarodne partnere, kako bismo zajedno pronašli najbolje rješenje koje će ojačati borbu protiv korupcije. Naš cilj mora biti stvaranje transparentnog i odgovornog društva u kojem se poštuju zakoni i u kojem svi građani mogu imati povjerenja u integritet onih koji ih predstavljaju.

U nastavku se nalazi spisak NVO koje su potpisali otvoreno pismo:

  1. Mreža za afirmaciju nevladinog sektoraMANS
  2. Akcija za ljudska pravaHRA
  3. Centar za razvoj nevladinih organizacijaCRNVO
  4. Centar za demokratsku tranzicijuCDT
  5. Centar za istraživačko novinarstvo Crne GoreCIN-CG
  6. Centar za ženska pravaCŽP
  7. Centar za zaštitu i proučavanje pticaCZIP
  8. Udruženje mladih sa hendikepom Crne GoreUMHCG
  9. NVO Anima
  10. BIRN Crna Gora
  11. Institut za društveno politička istraživanja- Analitico
  12. NVO Građanska alijansa
  13. NGO 35mm
  14. LGBT Forum Progres
  15. Sindikat doktora medicine Crne Gore
  16. Organizacija KOD
  17. NVO Eko-team
  18. NVO ,,Centar za preduzetništvo
  19. Akcija za socijalnu pravdu
  20. NVO Udruženje NATO žrtava 1999Murino
  21. Udruženja mladih umjetnika Crne Gore
  22. Udruženje Korina, Nikšić
  23. Montenegro Adventures
  24. Fidelity consulting
  25. Crnogorski komitet pravnika
  26. Agencija za lokalnu demokratiju
  27. NVO Centar za bezbjednosnu politiku i evropske integracije
  28. NVOUZIP”, Herceg Novi
  29. NVOGrupa građana BU2
  30. NVOSERDAR”, Budva
  31. NVO Ksena, Herceg Novi
  32. NVO Savez za djecu i mlade Kuća
  33. NVU Restitucija
  34. NVU ŠkArt, Tivat
  35. NVO Gradionica, Bar
  36. NVU Inkluzija“, Pljevlja

Ujedno, pismo je direktno podržalo preko 20 novinara iz različitih redakcija, građanskih aktivista, kao i više hiljada građana posredstvom društvenih mreža.


Izvor: Mans

Pročitano 135 put(a)

Back to top