četvrtak, 30 mart 2023 02:09

Članovi biračkih odbora da omoguće adekvatne uslove za osobe s invaliditetom u drugom krugu predsjedničkih izbora

Written by

Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora koji će se održati u nedjelju, 2. aprila, Savez slijepih Crne Gore (SSCG) podsjeća na obavezu članova biračkih odbora da tokom izbornog dana omoguće svim osobama s invaliditetom da pravo glasa ostvare samostalno, tajno i dostojanstveno, na način koji sami odaberu. 

To znači, kako navode iz ove organiuzacije, da su članovi biračkih odbora dužni da, u skladu s važećim propisima i instrukcijama dobijenim od strane Državne izborne komisije (DIK), svakom biraču s invaliditetom dozvole da pravo glasa ostvari korišćenjem šablona za glasanje, ili uz pomoć asistenta na biračkom mjestu. Isto važi i kad je riječ o glasanju putem pisma, ukoliko birač nije u mogućnosti da dođe na biračko mjesto. 

„Budući da su u prvom izbornom krugu zabilježena kršenja izbornih pravila, na način da članovi biračkih odbora određenom broju osoba s invaliditetom nijesu dozvolili glasanje uz pomoć asistenta, već su od njih tražili da glasaju isključivo korišćenjem šablona, naglašavamo da se ovakva praksa ne bi smjela ponavljati tokom predstojećeg izbornog dana, te još jednom apelujemo na sve članove biračkih odbora da slijede dobijene instrukcije, kako bi osobama s invaliditetom bilo omogućeno ostvarivanje biračkog prava na jednakim i ravnopravnim osnovama, uz poštovanje njihovih elementarnih prava i urođenog dostojanstva. Podsjećamo i na obavezu obezbjeđivanja adekvatnih šablona za glasanje na svim biračkim mjestima, kao i brošura informativnog karaktera na Brajevom pismu, te njihovog ispravnog korišćenja od strane članova biračkih odbora, tako da budu postavljeni na stolovima, umjesto u kutijama ili paketima ili kovertama, što je bio slučaj u prethodnom izbornom krugu. Takođe, ponovo ističemo da je na svim biračkim mjestima neophodno postaviti etison trake koje olakšavaju samostalno kretanje osobama s oštećenjem vida unutar biračkog mjesta. U prethodnom izbornom krugu, etison trake bile su postavljene samo na određenim, ali ne na svim biračkim mjestima, uz česte slučajeve neadekvatnog postavljanja, tako da nijesu vodile od ulaznih vrata do stola za kojim sjedi birački odbor, zatim do kabine za glasanje i glasačke kutije. Ukazujemo i na neophodnost postojanja nižih polica u kabinama za glasanje, te nižih glasačkih kutija, kako bi im mogle pristupiti osobe niskog rasta i korisnici kolica.‟, navodi se u saopštenju. 

Iz Saveza slijepih Crne Gore zaključuju da se nadaju da će i na ovim izborima svjedočiti primjerima dobre prakse u obezbjeđivanju adekvatnih šablona i brošura na Brajevom pismu, iako ističu da kada je riječ o poboljšanju fizičke pristupačnosti i uslova za samostalno kretanje ne očekuju značajnije pomake, budući da su biračka mjesta ostala nepromijenjena u odnosu na prvi krug predsjedničkih izbora.

Izvor: Portal Savez slijepih Crne Gore

Pripremio: Ivan Čović

Pročitano 350 put(a)

Back to top