četvrtak, 06 oktobar 2022 10:23

JPU „Đina Vrbica“ i „Ljubica Popović“ dobile preporuku od Ministarstva; Samo 11 vrtića prilagođeno za OSI

Written by

U Javnoj predškolskoj ustanovi Đina Vrbica za boravak osoba s invaliditetom pristupačno je devet vrtića, a u Javnoj predškolskoj ustanovi (JPU) Ljubica Popović samo dva.

U JPU Đina Vrbica osobama s invaliditetom od 19 vaspitnih jedinica pristupačno je svega devet, dok je u Ljubici Popović ovim licima olakšan pristup samo u dva vrtića, a u osam postoje prepreke. Iz Ministarstva prosvjete kazali su da su svi objekti novijeg datuma, koji pripadaju JPU Đina Vrbica prilagođeni za boravak osoba s invaliditetom.

„U ranije građenim objektima radi se na stvaranju i poboljšanju uslova boravka djece s invaliditetom. Dvije vaspitne jedinice u JPU Ljubica Popović su urađene po svim standardima za osobe s invaliditetom. Ostale su djelimično prilagođavane u skladu s potrebama koje su se nametale. Svim obrazovno-vaspitnim ustanovama je poslato uputstvo, preporuke i instrukcije da ispune osnovne elemente pristupačnosti“, kazali su iz Ministarstva.

Gradnja objekta u Kučima još nije počela

Gradnja vrtića u Kučima, za koji je porodica Božović donirala plac od 600 kvadrata, još nije počela. Plac je doniran JPU Đina Vrbica još u januaru, ali se dalje od toga nije pošlo.

„Menadžment Ministarstva prosvjete je upoznat s činjenicom da je doniran plac u Kučima za izgradnju vrtića. Prethodna administracija nije formalizovala predviđenu procedure“, saopštili su iz Ministarstva prosvjete.

Iz Ministarstva prosvjete nijesu saopštili kada će početi gradnja ove vaspitne jedinice.

Dijana Kadović, PR JPU Đina Vrbica, kaže da su boravku osoba s invaliditetom prilagođeni vrtići Dragan Radulović, Mali princ, Zvjezdani vrt, Dječja radost, kao i Mogli, Vladika Danilo, Bioče, Suncokreti i Dinoša.

„U vrtiću Stara varoš radi se na omogućavanju boljeg pristupa dvorištu, dok rampa postoji. Vaspitna jedinica Đina Vrbica ima rampu na jednom ulazu, a inače je više pristupa objektu. U ostalim vaspitnim jedinicama radimo na stvaranju i poboljšanju uslova boravka za djecu s invaliditetom“ kaže Kadović.

Direktorica JPU Ljubica Popović Vesna Nikolić kaže da su osobama s invaliditetom prilagođeni Suncokrili i Simba.

„Za sada su samo ove dvije vaspitne jedinice prilagođene osobama s invaliditetom. Ostale vrtiće ćemo prilagođavati u skladu s potrebama. Novi vrtić Simba ispunjava sve najsavremenije standarde za osobe sa svim vrstama invaliditeta. Za sada osam vaspitnih jedinica nije prilagođeno za OSI“ kazala je Nikolić.

Izvor: portal Dan

Priredio: Ivan Čović

Pročitano 733 put(a)

Back to top