petak, 15 mart 2024 08:04

Na evidenciji hercegnovskog Biroa rada i dalje deficitarna zanimanja iz sektora ugostiteljstva

Written by

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, Biroa rada Herceg Novi, trenutno je 390 nezaposlenih.

Kada je riječ o starosnoj strukturi 170 nezaposlenih je starije od 50 godina, dok je po kvalifikaciji najviše lica na Birou sa završenom srednjom školom, njih 210, sa osnovnom 106 i 74 visokoškolca.

Kako je za RTHN kazao načelnik područne jedinice Herceg Novi Željko Stožinić, godinama unazad deficitarna su zanimanja iz ugostiteljstva.

To su zanimanja u prosvjeti, profesori medicine, zatim ugostiteljska zanimanja, kuvari, konobari, trgovci, spremačice, sobarice, pomoćno osoblje u hotelima. Moramo uzeti u obzir da je iz godine u godinu sve više poslodavaca koji traže ista zanimanja. Pojavio se i veći broj poslodavaca koji imaju potražnju za istom radnom snagom kazao je Stožinić.

Poslodavci su zainteresovani za zapošljavanje lica sa invaliditetom kojih je na evidenciji Biroa rada trenutno 90.

S obzirom na to da su lica sa invaliditetom posebna kategorija nezaposlenih lica, može da se javi problem koliko takvo lice može odgovoriti potrebama traženog radnog mjesta, a sve zavisi od njihovog opšteg zdravstvenog stanja. Važno je da postoji zainteresovanost, do sada je oko 40-50 lica sa naše evidencije zaposleno, a i dalje postoji potražnja, istakao je Stožinić.

Zavod za zapošljavanje svake godine organizuje programe u cilju smanjena nezaposlnosti, navodi Stožinić i dodaje da je i u ovom segmentu zabilježena nezaintetresovanst za ugostiteljski sektor.

Sve obuke se kreiraju isključivo analizom zainteresovanosti nezaposlenih lica. Prošle godine smo imali obuke za strane jezike, konkretno njemački i engleski, kao i kurs za računovođe. Istakao bih da zadnjih godina imamo zanemarljivo malu zainteresovanost za deficitarna zanimanja, kao što su kuvari i konobari. Ranije smo svake godine imali 10, 15 lica koji su prolazili obuke, rekao je Stožinić.

Obuke se sprovode da bi nezaposlena lica bila konkurentnija na tržištu rada te iz Zavoda za zapošljavanje pozivaju mlade da usavrše svoje znanje.

Izvor: Dan

Pripremila: Dajana Vuković

Pročitano 85 put(a)

Back to top