sreda, 08 jul 2020 07:00

Otvoren "Buba bar" – prvi kafić u Hrvatskoj koji zapošljava osobe s invaliditetom

Autor:

Nakon više od tri godine truda, upornosti i rada, u Vinkovcima  je otvoren Buba bar – prvi kafić u Hrvatskoj koji zapošljava osobe s invaliditetom.

U decembru 2016. pokrenuta je kofinsncirajuća kampanja na platformi Indiegogo, koja je među ostalim bila druga najuspješnija kofinansirajuća kampanja u 2016. godini, koja je imala za cilj otvaranja prvog kafića u Hrvatskoj koji će zapošljavati osobe s Daun sindromom– Buba Bar.

Alen, Domagoj, Dario, Ivana i Marija samo su dio ekipe koja je počela da radi u pomenutom baru, a koji su prije par godina marljivo vježbali i usavršavali svoje vještine kako bi njihov početak rada bio što uspješniji. Prošli su edukaciju, a kroz razne aktivnosti i događaje, gdje su imali priliku da pokažu svoje vještine, kako u gradu Vinkovcima, tako i po cijeloj Hrvatskoj pokazali su kako su spremni za novi izazov.

“Osobama s invaliditetom bio je to prvi radni dan u životu na konkretnom i trajnom poslu. Vjerujemo da će neki ovdje steći i penziju. Šta god ko rekao, osobe s invaliditetom koje to žele i mogu, imaju pravo da rade. Raditi i zaraditi. Osjećati se korisno i vrijedno, brinuti sami o sebi. Tržište rada nije otvoreno za osobe s invaliditetom u onoj mjeri u kojoj bi trebalo biti. A upravo će Buba Bar biti jedno mjesto koje će osobama s invaliditetom osigurati, ne samo rad, nego i platu“ izjavio je Tomislav Velić, predsjednik Udruženja Bubamara.

Možda najveća pobjeda Udruženja Bubamara je da su se izborili i za promjenu zakonske regulative na način da osobe s invaliditetom sada mogu da rade bez straha kako će izgubiti svoja prava tj. invalidninu, kao što je to do sada bio slučaj. 

Naime, upravo je Buba bar, doprinio promjeni nacionalne politike kroz izmjene i dopune zakona kojima je osigurano da osobe s invaliditetom sada mogu raditi, a da im se ne oduzme invalidnina niti smanji bilo koje pravo.

Buba bar će takođe biti i edukacijski centar, ali i primjer ostalim ugostiteljima da prepoznaju potencijale osoba s invaliditetom. Tako će Buba bar postati mjesto na kojem će osobe s invaliditetom ostvariti svoje osnovno pravo – pravo na rad i naravno platu, pa će imati priliku da svojim radom doprinesu zajednici.

Za kraj iz Udruženja Bubamara ističu kako se nadaju da će Buba bar, kao prvi primjer socijalnog preduzetništva, posluži kao model i drugima u Hrvatskoj.

Izvor: www.hrturizam.hr    

Pročitano 2505 put(a)

Back to top