petak, 09 februar 2024 10:23

Iskorjenjivanje siromaštva najveći izazov

Written by

Iskorjenjivanje siromaštva u svim njegovim oblicima jedan je od najvećih izazova s kojima se Crna Gora suočava, poručili su članovi crnogorske delegacije na zasijedanju Komisije za društveni razvoj Ujedinjenih nacija (UN).

Delegacija, koju predvodi ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić, boravi u Njujorku gdje učestvuje na zasijedanju Komisije.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS) su kazali da je riječ o multilateralnom ministarskom forumu čiji je cilj da se olakša razmjena regionalne i nacionalne dobre prakse i inovativnih pristupa u oblasti socijalne zaštite i puna primjena Agende održivog razvoja 2030.

Kako su naveli, delegacija je prenijela odlučnost i posvećenost Vlade Crne Gore da nastavi da radi na promociji jednakosti i nediskriminaciji, inkluziji i politikama jednakih mogućnosti u svim sferama društva.

U obraćanju crnogorske delegacije navodi se da iskorjenjivanje siromaštva u svim njegovim oblicima ostaje jedan od najvećih izazova s kojima se država suočava.

„Ovo opredjeljenje usklađeno je s naporima međunarodne zajednice, istaknutim tokom Samita o ciljevima održivog razvoja, kako bi se ubrzala implementacija Agende 2030. Crna Gora, kao posvećena članica UN-a, aktivno radi na ostvarivanju globalnih ciljeva održivog razvoja“, navela je delegacija.

Iz MRSS su rekli da je delegacija u obraćanju istakla da je 44. Vlada, za samo tri meseca svog mandata, povećala minimalnu penziju, da se planira sprovođenje sveobuhvatnih reformi u sistemu socijalne i dečje zaštite, kao i sistema zaštite osoba sa invaliditetom (OSI), te da Crna Gora posebnu pažnju posvećuje uvođenju novih softverskih sistema u sve institucije sistema.

„Usklađivanjem s principima EU o socijalnoj pravdi, jednakim pravima i održivom razvoju, i u skladu sa Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom, Crna Gora ostaje pouzdan partner u ostvarivanju stabilnog i demokratskog društva, gdje jedinstvo i snažan multilateralizam, s UN-om u središtu, nude adekvatne odgovore na izazove budućnosti“, zaključeno je u obraćanju delegacije.

Iz MRSS su kazali da je učešće na zasijedanju Komisije prilika da Crna Gora istakne posvećenost i dosljednost Vlade u oblasti unapređenja ljudskih sloboda i prava sa posebnim osvrtom na socio-društevni razvoj zajednice, zapošljavanje, socijalnu i dječju zaštitu, osnaživanje žena, OSI i ostalih ranjivih kategorija društva.

Izvor: RTV Nikšić

Pripremila: Dajana Vuković-Fuštić

Pročitano 121 put(a)

Back to top