utorak, 27 septembar 2022 11:48

Uspješno završen treći Međunarodni filmski festival ”Uhvati film” u Kotoru

Written by

Treći Međunarodni filmski festival Uhvati film, koji mijenja perspektivu o invalidnosti i osobama s invaliditetom kroz film kao medij, ove godine održan je na više lokacija u Starom gradu u Kotoru.

Najveće interesovanje publike ove godine vladalo je za premijere filmova na otvaranju festivala, a gdje su protagonisti filmova Ljuba Šljuka, Jelena Todorović i Miko Đuričić.

Riječ je o filmovima “Večera sa Ljubom” rediteljke Divne Stojanov, Miko rediteljke Liv Polkmane i Treća sreća reditelja Davida Todorovića koji su prošle godine snimani u Kotoru i Tivtu u okviru projekta Nevidljivi životi (Invisible Lives), podsjećaju organizatori.

Posjetioci festivala pogledali su i evropske i svjetske filmove na temu invaliditeta, ali i domaća ostvarenja: film Anje Kečalović Glas u tišini, “Naša strana ljepšeg dana Klare Radonjić i Branke Otašević, koje su radile na filmu sa djecom iz Dnevnog centra Tisa iz Bijelog Polja, kao i filmove srednjoškolaca iz Pljevalja koji su svoje filmove na temu invaliditeta snimili mobilnim telefonima u sklopu projekta Inkluzivni filmski kamp.

Pored projekcija filmova u Kinu Boka, festival je sadržao i brojne prateće programe namijenjene različitim ciljnim grupama - panel diskusije, razgovore sa autorima i radionice, poručuju domaćini.

Tokom festivala održana je panel diskusija OSI u kulturnom životu.

Panelisti su bili Neđeljko Moškov, direktor Resursnog centra Kotor, Ana Marija Brajković iz Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Kotor, Anđela Miličić iz Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore i Miloš Todorović iz Udruženja paraplegičara Kotor.

U jutarnjem segmentu Kroasan, kafa i kratke priče iskustva sa publikom su podijelili reditelj Dušan Vuleković i glumica Branka Otašević.

I glumica Maja Šarenac govorila je o svom iskustvu kada je glumila osobu sa invaliditetom. Reditelj Sead Šabotić i Nebojša Rubežić, direktor Centra za kulturu Pljevlja, objasnili su proces rada Inkluzivnog filmskog kampa.

Gost festivala, Slaven Škrobot, svjetski putnik u kolicima-putnik godine u Hrvatskoj, pustolov i avanturista u razgovoru sa Kristinom Gačević inspirisao je i motivisao publiku pričama o svojim avanturama, otkrili su organizatori.

I ove godine ulaz je bio besplatan za sve programske segmente.

Festival je organizovalo NVU Art 365 uz podršku Opštine Kotor, Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, Filmskog centra Crne Gore i NLB banke.

Prijatelji festivala su Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje, Resursni centar za sluh i govor Dr Peruta Ivanović, Muzička škola Vida Matjan i domaćin festivala Kulturni centar Nikola Đurković Kotor.

Projekat je dio regionalne mreže Filmski festival Uhvati film koji realizuju partnerske organizacije iz regiona KAO Parnas Novi Sad, Udruga Spirit Rijeka, HO Partner Banja Luka i NVU Art 365 iz Podgorice.

Izvor: portal Aktuelno.me

Priredila: Anđela Miličić

 

Pročitano 751 put(a)

Back to top