sreda, 21 septembar 2022 09:26

TREĆI FILMSKI FESTIVAL “UHVATI FILM“ U KOTORU

Written by

Treći Međunarodni filmski festival Uhvati film Kotor održaće se od 23. do 25. septembra na više lokacija u Starom gradu u Kotoru.

Ovogodišnji festival počinje u petak u 20.00h u kinu Boka premijerama filmova Večera sa Ljubom rediteljke Divne Stojanov, Miko rediteljke Liv Polkmane i Treća sreća reditelja Davida Todorovića koji su prošle godine snimani u Kotoru i Tivtu u okviru projekta Nevidljivi životi (Invisible Lives). Gosti večeri biće protagonisti filmova Ljuba Šljuka, Jelena Todorović i Miko Đuričić.

Iste večeri publika će pogledati hrvatski film Punim plućima rediteljke Lejla Elhovers (Leile  Elhoweris) o Slavenu Škrobotu, svjetskom putniku u kolicima i putniku godine u Hrvatskoj koji će u subotu veče biti gost festivala.

Drugog dana festival počinje segmentom Kroasan, kafa i kratke priče sa rediteljem Dušanom Vulekovićem, a nastavlja projekcijama svjetskih ostvarenja na temu invaliditeta. Posjetioci će od podneva u kinu Boka gledati filmove Orkestar Los Bengalas (Španija), Iznutra (Egipat), Vučje mlijeko (Jordan), Kao vožnja biciklom (Kanada), Gluva ljubav ( Italija).

U sklopu studentskog segmenta Uhvati FDU vidjećemo film Anje Kečalović Glas u tišini, a u selekciji domaćeg filma vidjećemo ostvarenje Naša strana ljepšeg dana.

Filmska radionica Inkluzivni filmski kamp Pljevlja svoje finale ima na festivalu gdje će biti prikazani filmovi srednjoškolaca koji su učestvovali u projektu snimajući filmove na temu invaliditeta mobilnim telefonima. O radionici i procesu govoriće reditelj Sead Šabotić i Nebojša Rubežić, direktor Centra za kulturu Pljevlja.

Pored projekcija kratkometražnih filmova na temu invalidnosti, festival sadrži brojne prateće programe namijenjene različitim ciljnim grupama- panel diskusije, radionice, razgovore sa autorima…

Tokom festivala biće održana Panel diskusija OSI u kulturnom životuPanelisti su Nedjeljko Moškov, direktor Resursnog centra Kotor, Ana Marija Brajković iz Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Kotor, Anđela Miličić iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore.

Nakon panel diskusije razgovaramo s glumicom Majom Šarenac o izazovima sa kojima se glumci suočavaju kada glume osobe s invaliditetom.

U subotu u 20.00h u Crkvi Svetog duha počinje razgovor sa svjetskim putnikom u kolicima, čovjekom koji inspiriše i motiviše. Gost festivala je Slaven Škrobot, avanturista i travel bloger iz Hrvatske.

Nedjeljno jutro počinje razgovorom sa glumicom Brankom Otašević koja će nam prenijeti iskustva sa rada na filmu sa djecom iz Dnevnog centra Tisa iz Bijelog Polja.

I ove godine ulaz je besplatan za sve programske segmente.

Festival organizuje NVU Art 365 uz podršku Opštine Kotor, Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti Opštine Kotor, Filmskog centra Crne Gore i NLB banke. Prijatelji festivala su Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje, Resursni centar za sluh i govor Dr Peruta Ivanović, Muzička škola Vida Matjan i domaćin festivala Kulturni centar Nikola Đurković Kotor.   

Projekat je dio regionalne mreže Filmski festival Uhvati film koji realizuju partnerske organizacije iz regiona KAO Parnas Novi Sad, Udruga Spirit Rijeka, HO Partner Banja Luka i NVU Art 365 iz Podgorice.


Priredila: Anđela Miličić

Izvor: portal Radio Kotor

 

Pročitano 703 put(a)

Back to top