ponedeljak, 08 jul 2024 12:59

Radionica UMHCG: Poštovanje prava na slobodno kretanje u javnom saobraćaju

Written by

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) u hotelu Franca u Bijelom Polju organizovalo je radionicu sa srednjoškolcima u cilju doprinosa većem poštovanju prava na slobodno kretanje u javnom saobraćaju i ostvarivanja prava u ovoj oblasti za osobe s invaliditetom.

Radionica je obuhvatila i simulaciju prepreka u saobraćaju i kretanja osoba s invaliditetom uz pomagala. Programska asistentkinja Udruženja mladih sa hendikepom Ksenija Janković, kazala je da je na radionici bilo riječi i o modelima pristupa invaliditetu.

Želimo da prikažemo na koji način osobe sa invaliditetom učestvuju u saobraćaju, da stavimo značaj na to da osobe sa invaliditetom nijesu samo pasivni akteri u saobraćaju već mogu da budu i aktivni učesnici saobraćaja, a uz to, želimo i da na neki način približimo ostalim osobama bez invaliditeta kako je to kada osobe sa invaliditetom učestvuju u saobraćaju, koliko je važno poštovanje pravila u saobraćaju. Želimo i da osobe sa i bez invaliditeta budu svjesni jedni drugih kao i svoje uloge u saobraćaju, i da moraju odgovorno da se ponašaju, kako zbog sebe i svoje sigurnosti, tako i zbog ostalih učesnika u saobraćaju, istakla je Janković.

Ona je podsjetila i da je u okviru projekta Samo minut - sačekaj ti! urađen i monitoring pristupačnosti saobraćaja u Bijelom Polju i Podgorici.

U prethodnom periodu realizovan je niz aktivnosti, a jedna od njih bila je i monitoring pristupačnosti gradskog saobraćaja u opštinama Bijelo Polje i Podgorica. Tom prilikom izvršen je monitoring pet gradskih autobusa i nekoliko taksi prevoznika u Bijelom Polju. Rezultati tog monitoringa biće objavljeni u publikaciji koja će biti dostupna na našim mrežama krajem avgusta naglasila je Janković.

Zaključak je da je cilj radionice, kako se čulo na kraju, ostvaren, a to je da se da doprinos većem poštovanju prava na slobodno kretanje u javnom saobraćaju i ostvarivanju prava u ovoj oblasti za osobe s invaliditetom.

Ostvaren je i dobar efekat radionice kroz simulaciju prepreka u saobraćaju i kretanje osoba sa invaliditetom - istaknuto je na kraju radiionice koja je relizovana u okviru projekta Samo minut - sačekaj ti! koji sprovodi UMHCG uz finansijsku podršku Ministarstva saobraćaja i pomorstva

 

Izvor: Dan

Pripremila: Dajana Vuković

Pročitano 93 put(a)

Back to top