utorak, 18 jun 2024 13:47

Gutereš: Ne postoji prihvatljiv nivo govora mržnje

Written by

Države imaju obavezu prema međunarodnom pravu da sprečavaju i bore se protiv podsticanja mržnje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš rekao je da je govor mržnje pokazatelj diskriminacije, zlostavljanja, nasilja, sukoba i zločina protiv čovječnosti.

On je povodom Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje apelovao na promociju edukacije o ljudskim pravima.

Vidjeli smo kako se to odvijalo od nacističke Njemačke do Ruande, Bosne i dalje. Ne postoji prihvatljiv nivo govora mržnje. Svi moramo raditi na tome da ga potpuno iskorenimo, navodi se u saopštenju Gutereša.

Istakao je da govor mržnje može biti usmjeren protiv žena, izbjeglica, migranata, rodno različitih i trans osoba, kao i manjina.

Posljednjih mjeseci smo vidjeli porast antisemitskog i anti-muslimanskog govora mržnje na internetu i u javnim obraćanjima uticajnih lidera, rekao je Gutereš.

Podvukao je da države imaju obavezu prema međunarodnom pravu da sprječavaju i bore se protiv podsticanja mržnje, kao i da promovišu različitost, međusobno razumijevanje i solidarnost.

On je rekao da su mladi često najviše pogođeni govorom mržnje, naročito na internetu, i da moraju biti dio rešenja.

Obeležavajući Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje, hajde da svi radimo na promovisanju edukacije o ljudskim pravima, uključivanju mladih u demokratsko donošenje odluka i suprotstavljanju netoleranciji, diskriminaciji, predrasudama i stereotipima“, poručio je Gutereš.

Strategija i Akcioni plan UN protiv govora mržnje pružaju okvir za rješavanje kako uzroka, tako i posljedica ove počasti, navodi se u saopštenju generalnog sekretara UN.

Rezolucijom je 18. jun proglašen kao Međunarodni dan borbe protiv govora mržnje, oslanjajući se na Strategiju i Plan akcije UN protiv govora mržnje, koji su pokrenuti 18. juna 2019. godine.

 

Izvor: Autonomija

Pripremila: Dajana Vuković

Pročitano 71 put(a)

Back to top