petak, 09 jun 2023 06:42

UMHCG: Očekujemo da se diskriminacija tokom održavanja predstojećih izbora ne ponovi

Written by

Očekujemo da se diskriminacija tokom izbornog dana ne ponavlja, makar u mjeri u kojoj je do sada bila zastupljena, iako je i kampanju za predstojeće parlamentarne izbore obilježila nepristupačnost za osobe s invaliditetom.

U tom smislu, organi za sprovođenje izbora, posebno opštinske izborne komisije i birački odbori, na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima, koji će se održati u nedjelju, 11. juna 2023, imaju obavezu da osobama s invaliditetom (OSI) omoguće nesmetano ostvarivanje biračkog prava, dostojanstveno i ravnopravno s ostalim građanima. 

UMHCG je i ovog puta, zahvaljujući saradnji sa Centrom za demokratsku tranziciju (CDT), akreditovalo grupu posmatračica i posmatrača koja će obilaziti biračka mjesta u četiri crnogorska grada, i to: u Podgorici, Nikišiću, Bijelom Polju i Baru, ali će fokus za razliku od prethodnih izbornih ciklusa biti više na provjeri iskustava osoba s invaliditetom,  prilikom ostvarivanja prava glasa, nego na provjeri pristupačnosti samog izbornog procesa.  

Kampanja za predstojeće parlamentarne izbore trajala je relativno kratko, ali je kao i svaku do sada obilježila nepristupačnost za osobe s invaliditetom. Naime, iako je obaveza Javnog servisa RTCG da, tokom duela, odnosno sučeljavanja, obezbijedi prevod na znakovnom jeziku, to nije bio slučaj tokom svih sučeljavanja, odnosno tokom trajanja cijelih emisija, već je prevod na znakovnom jeziku prekidan, pretpostavljamo, zbog činjenice što je angažovan samo jedan tumač, kojem je, kao i svakom prevodiocu, neophodna pauza i odmor. Kada je prevod takav ili neadekvatan, iz bilo kojeg drugog razloga, onda je bolje da ga nikako nema jer je samo riječ o trošenju resursa, bez suštinske i potpune informisanosti osoba s oštećenjem sluha, koje su ionako najzapostavljenija grupacija u crnogorskom društvu. Dodatno, partije, uglavnom, a neke nikako, nijesu titlovale video sadržaj, niti je zabilježen ijedan slučaj deskripcije sadržaja koji prati video ili slika. Takođe, nije zabilježen primjer kratkih jednostavnih i lako razumljivih poruka. 

Sve navedeno su različiti segmenti pristupačnosti, za različite kategorije osoba s invaliditetom, a obaveza su Crne Gore, kao države koja je ratifikovala Konvenciju UN o pravima osoba s invaliditetom još 2009, pa samim tim i političkih partija i koalicija koje učestvuju na izborima jer dobijaju sredstva iz budžeta svih građanki i građana Crne Gore. S druge strane, i ovog puta kao i uvijek do sada, zabilježeni su primjeri govora mržnje prema osobama s invaliditetom i primjeri korišćenja nekorektne terminologije u odnosu na njih, bilo tokom studijskih gostovanja ili u video sadržajima emitovanim u medijima ili na društvenim mrežama i drugim kanalima komunikacije. 

Ovim putem, apelujemo na sve partije, čije članstvo ili simpatizeri čine biračke odbore, da iste makar upoznaju sa zakonskim obavezama i datim preporukama, kako bi OSI, koje ostvaruje biračko pravo, ostvarile svoje biračko pravo na ravnopravan način kao i ostali građani, uz zaštitu dostojanstva, tajnosti i samostalnosti glasanja. Navedeno posebno zbog činjenice da je tokom prethodno održanih predsjedničkih izbora iz Državne izborne komisije, nekoliko puta, saopšteno da su oni obezbijedili sav materijal, kojim je trebala biti obezbijeđena pristupačnost, i uputili opštinskim izbornim komisijama. Takođe, posmatrači akreditovani od strane Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG), koji su obišli značajan broj biračkih mjesta, u četiri crnogorske opštine, na brojnim biračkim mjestima, su zatekli neadekvatne uslove, ali i činjenicu da su birački odbori imali obezbijeđen materijal koji osigurava samostalnost i tajnost glasanja, ali koji nijesu bili iskoristili do trenutka dolasla naših posmatračica, odnosno posmatrača

U tom smislu, dodatni elementi, kao što je: polica koju treba postaviti na nižoj visini u glasačkoj kabini i dodatni, odnosno niži sto, na kojem treba postaviti glasačku kutiju, šabloni za glasački listić i Brošure na Brajevom pismu, ne mogu biti ostavljeni sa strane ili tek upotrijebljeni kada se osoba s invaliditetom pojavi na biračkom mjestu ili kada to osoba s invaliditetom upita ili zatraži, već u trenutku uređenja biračkog mjesta, kada se priprema sav birački materijal. Takođe, apelujemo na članove biračkih odbora da, u slučaju da na ulasku u biračko mjesto, postoje dvokrilna vrata, otvore oba krila vrata, i da ne parkiraju svoje automobile na linijama kretanja građanki i građana jer su sve navedeno bile zabilježene prepreke i nepravilnosti u prethodnim izbornim ciklusima

UMHCG je pružilo i pruža besplatno pravno zastupanje osobama s invaliditetom u pokretanju postupaka za zaštitu od diskriminacije (parnica) po osnovu invalidnosti zbog ograničavanja ili onemogućavanja nesmetanog ostvarivanja prava glasa. Svi, do sada, okončani postupci završeni su u korist osoba s invaliditetom, što znači da je sud utvrdio diskriminaciiju i naložio preduzimanje radnji kako se ista ne bi ponovila, odnosno otklanjanje posljedica diskriminacije. S obzirom na to da se, na većini biračkih mjesta, diskriminacija već ponovila, što predstavlja ponavljanje radnje diskriminacije, odnosno teži oblik diskriminacije, iste osobe s invaliditetom će pokrenuti nove postupke. Ovakva praksa je neprihvatljiva za Crnu Goru i za njen stepen ne/poštovanja ljudskih prava. 

Dodatno, u susret ovim izborima, svim partijama i koalicijama, smo ponudili i intervju za potrebe onih koji čitaju Portal DISABILITYinfo, bez namjere da bilo koga favorizujemo ili promovišemo, već isključivo zbog namjere da adekvatnije informišemo osobe s invaliditetom širom Crne Gore, međutim od 15 partija ili koalicija, odgovorile su samo tri, i to: Koalicija Zajedno (DPS – SD – LP – DUA) Koalicija Hrabro se broji (Demokrate i URA) i Preokret, a njihov intervju dostupan je na ovom linku.

Podsjećamo i da su UMHCG i Misija OEBS u Crnoj Gori sproveli kampanju za promociju prava glasa osoba kojima je oduzeta ili ograničena poslovna sposobnost, nakon što su one vraćene u birački spisak, čemu je prethodila odluka Ustavnog suda o neustavnosti odredbe kojom im je bilo onemogućeno pravo glasa. Promotivni video spotovi dostupni su na sljedećim linkovima: Video spot 1 i Video spot 2.

Na kraju naglašavamo da očekujemo poštovanje zakonskog okvira, kao i podzakonskih akata, a u suprotnom i dalje ćemo nastaviti s pokretanjem postupaka za zaštitu od diskriminacije (parnica) po osnovu invalidnosti, zbog ograničavanja ili onemogućavanja pristupa, ulaska, kretanja i boravka u objektima u kojima se održavaju izbori.

Pročitano 596 put(a)

Back to top