četvrtak, 06 oktobar 2022 10:20

Birokratija i inflacija usporili projekat izgradnje rampi za osobe s invaliditetom u Herceg Novom

Written by

„Moram kazati da nas je Javno preduzeće Morsko dobro (JP) Morsko dobro usporilo, pa je planirani iznos za tri rampe od 17.740 eura postao nedovoljan jer su cijene građevinskih materijala znatno uvećane, a rok za završetak projekta ističe krajem oktobra“, kaže Vesna Odalović.

Projekat nevladine organizacije Nova šansa u Novom predviđao je izgradnju tri spustne rampe za osobe s invaliditetom i teže pokretljive osobe u Herceg Novom, a ovog ljeta izgrađena je svega jedna. Inače, NVO Nova šansa u Novom je nosilac projekta pod nazivom Izgradimo rampe, učinimo da more bude pristupačno licima s invaliditetom, a uz prilična obećanja, obilaske lokacija i fotografisanje, podržali su ga Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Javno preduzeće Morsko dobro. Predsjednica NVO Nova šansa u Novom Vesna Odalović objašnjava da dinamika izgradnje rampi nije zavisila od njih, već od papirološke procedure.

„Završena je rampa u Igalu i idejni projekat za sličnu u Meljinama, dok za onu u Bijeloj na plaži ispod škole nije ni započet postupak. Postupak u ovoj fazi apsolutno ne zavisi od nas niti od naše partnerske organizacije NVO Novi razvoj. Stalno šaljemo dopise, raspitujemo se, ali taj papirološki dio procesa ide jako sporo. Jedva smo izgurali dokumentaciju i za spuštenu rampu koja je u Igalu. Agencija za izgradnju i razvoj grada nam je potpuno besplatno uradila projekat, naručen je inoks od kojeg je rampa pravljena. Nisam stručnjak, ali slušam struku, a oni kažu da je rampa izuzetno kvalitetno napravljena. Moram kazati da nas je JP Morsko dobro usporilo, sve je to zvučalo fino kada smo bili na sastancima, ali kada je trebalo da dođe do realizacije, to je bilo dosta usporeno. Sada su se ponovo pokrenuli i vratili nama pa imamo opet komunikaciju, inače je to tokom cijelog ljeta bila potpuna tišina. Neke druge stvari su, nažalost, bile važnije. Ipak mi kao društvo još uvijek nemamo dovoljno razvijenu svijest o potrebama OSI i jednakim pravima“, poručuje Odalović.

Spusne rampe koriste i majke s djecom

Vesna Odalović dodaje da je značaj spusnih rampi veliki jer ih ne koriste samo osobe s invaliditetom već i one koje otežano hodaju, stariji sugrađani i gosti kojima je potreban oslonac kao i majke s djecom.

Spusne rampe na plažama uvrštene su u Lokalni akcioni plan za oblast invalidnosti, a njihova izgranja jedan je od koraka ka ostvarivanju zadataka iz tog plana.

Partneri na projektu u Herceg Novom su NVO Nova šansa u Novom i NVO Novi razvoj, uz podršku Opštine Herceg Novi, a za finansiranje i izgradnju zaduženi su Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i JP Morsko dobro.

Ono što dodatno pogoršava muk u komunikaciji s JP Morskim dobrom jeste da je planirani iznos za tri rampe od 17.740 eura postao nedovoljan jer su cijene građevinskih materijala znatno uvećane.

„Planirali smo da ćemo moći od sredstava koja smo dobili od resornog Ministarstva da uradimo tri rampe, naravno ne kompletne, ali makar ogradu od inoksa koji je jako skup. Cijene su se strašno mijenjale tako da smo jedva uspjeli da uradimo rampu u Igalu i preostalo je nešto malo sredstava za učešće u izgradnji rampe u Meljinama“, kazala je Odalović i dodala da rok za završetak projekta ističe krajem oktobra, a ono što brine jeste to što je sasvim neizvjestan dalji tok.

„To je neki krajnji rok, a mi nismo uradili nego jednu rampu, nažalost. Kako će se to dalje odvijati, tokom ovog preostalog mjeseca, ni sama ne znam. Stalno zovem, provjeravam, očekujem da mi se jave i da dogovorimo šta se može uraditi za preostali period. Moram dobiti i mišljenje Ministarstva kakvo rješenje nude i da li postoji šansa da se rok možda prolongira“, ističe Odalović.

Izvor: portal Dan

Priredio: Ivan Čović

Pročitano 625 put(a)

Back to top