četvrtak, 06 oktobar 2022 10:02

Fale podaci koliko se građana vozilo Komšom

Written by

Izvještaj o realizaciji aktivnosti Lokalnog plana za unapređenje socijalne inkluzije i razvoj usluga socijalne i dječje zaštite za prošlu godinu je nepotpun, rađen je na osnovu izvještaja Monstata iz 2011. godine i ne sadrži konkretne podatke, ocijenio je Bojan Đorović, administrativni asistent u Udruženju mladih sa hendikepom Crne Gore. On je na jučerašnjoj sjednici savjeta za pitanja lica sa invaliditetom ukazao na nedostatke dokumenta. Izvještaj inače, sadrži informacije o svim socijalnim servisima koje je uveo Glavni grad poput Gradske senior kartice, Pomoć i njega u kući, Kuće zdravlja, Komša...

„Imamo 40 strana dokumenta ali nam fale konkretni podaci. Imate kartice za penzionere ali nemamo informaciju ni koliko je korisnika, ni koliko je novca utrošeno za to. Imate servis Komšo gdje takođe, nemate informaciju koliko je novca izdvojeno iz budžeta za njega, koliko je korisnika koristilo tu uslugu.

Fali nam tabela u kojoj bi bilo jasno naznačeno šta je urađeno prošle godine, a koliko je recimo bio plan i koliko je urađeno 2020. godine. Na kraju krajeva, izvještaj je kreiran na osnovu izvještaja Monstata iz 2011. godine i ja ću biti protiv izvještaja“,  naveo je Đorović.

Članovi odbora za finansije, privredu i razvoj dali su saglasnost da odbornici u gradskom parlamentu sjutra raspravljaju o rebalansu budžeta za ovu godinu. Rebalansom budžeta gradska kasa biće uvećana za 12.210.000 eura pa će umjesto dosadašnjih 93.922.000 eura ona iznositi 106.138.000 eura. Sekretarka za finansije Snežana Popović je saopštila da su dobili saglasnost Ministarstva finansija.

- Ova odluka je pripremljena jer je odluka o budžetu za ovu godinu rađena po starim propisima prije "Evrope sad“ koja je značajno uticala i na prihode i rashode svih lokalnih samouoprava. U prvoj polovini ove godine ostvarili smo veliki prihod od prodaje imovine, znači šest miliona eura više nego što su godišnja sredstva pa ih je trebalo usmjeriti na kapitalne investici je, a sa druge strane ovaj prihod je povukao i povećanje tekuće potrošnje jer smo izdvojili određena sredstva za fond za obeštećenje rekla je Popović.

Predsjednik odbora za finansije Andrija Klikovac ocijenio je da je Glavni grad jedna od rijetkih samouprava koja predlaže rebalans budžeta zbog rasta prihoda i kapitalnog budžeta.

Data je saglasnost i da odbornici raspravljaju o izmjenjenoj odluci o godišnjoj naknadi za korišćenje prostora za gradnju bespravnih objekata.

„Ukazivali smo nadležnom ministarstvu na probleme u sprovođenju odluke i dijela zakona koji se odnosi na ovu naknadu. Negdje nas obeshrabruje to što nam niko nije odgovorio na sve te zahtjeve koje smo uputili nadležnom ministarstvu i Upravi za katastar i državnu imovinu u smis lu dostavljanja potrebnih podataka rekao je Miljan Barović, sekretar za planiranje prostora.

Izvor: Pobjeda

Priredila: Anđela Miličić

Pročitano 582 put(a)

Back to top