sreda, 28 septembar 2022 09:48

Glavni grad opredijelio 60.000 eura za projekte NVO

Written by

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković potpisao je ugovor sa nevladinim organizacijama u okviru ovogodišnjeg ciklusa podrške inicijativama i projektima nevladinih organizacija sa teritorije Podgorice. Vuković je tom prilikom istakao da su nevladine organizacije i projekti koje sprovode veoma značajni za razvoj društvene zajednice, saopšteno je iz Glavnog grada.

„Nevladin sektor je za gradsku upravu veoma značajan i tokom godina za nama, trudili smo se da budemo pouzdan partner, onima koji nastoje da učine ovo društvo boljim i unaprijede kvalitet života za sve stanovnike glavnog grada. Veoma sam ponosan što mogu da kažem da su za nama godine veoma uspješne saradnje, da smo pokrenuli brojne društvene procese, da smo postavili neke nove standarde, te da smo ukazali široj društvenoj zajednici na značaj određenih tema i da smo otvorili određena pitanja. U okviru ovogodišnjeg projekta podijelili smo 60.000 eura nevladinim organizacijama sa kojima smo imali zadovoljstvo da potpišemo ugovore i kao što vidite dijapazon tema je veoma širok, teme su različite, ali jednako važne“, istakao je gradonačelnik Podgorice.

Ove godine, ističe Vuković, fokusirali su se na pitanja socijalne i dječije zaštite, zaštite lica sa invaliditetom, aktivizma mladih, zaštite prava Roma, borbe protiv bolesti zavisnosti, zaštite životne sredine, kao i borbe protiv korupcije.

„Sve to direktno utiče na kvalitet života i samu društvene zajednice, tako da nam je veoma važno da doprinesemo realizaciji ovih projekata. Možemo reći da smo svi skupa učinili puno i da su se stvari u Crnoj Gori promijenile i da je stanje mnogo bolje, u odnosu na ono od prije četiri godine. Ipak, moramo biti realni i reći da je pred nama dug put, te da ovakvi projekti moraju biti realizovani u kontinuitetu“, rekao je Vuković i dodao da postoji još prostora za poboljšanje društvene zajednice kada su u pitanju ove teme i oblasti, a samim tim i kvaliteta života građana.

Vuković je podsjetio da je Glavni grad u prethodne četiri godine za podršku nevladinim organizacijama izdvojio 250.000 eura.

„Ponosan sam jer je ovo program koji realizujemo u kontinuitetu, dakle od 2018. godine. Uključujući ovih 60.000 eura, do sada smo za ove namjene obezbijedili 250.000 eura, što dovoljno govori o tome koliko se sa poštovanjem odnosimo prema onome što je uloga nevladinog sektora u našem društvu. Kao i koliko smo spremni da realizujemo projekte koje nevladine organizacije realizuju“, kazao je Vuković i pozvao nevladine organizacije da nastave sa predanim radom po kojem su prepoznate, uz uvjeravanje da će Glavni grad i u narednom periodu podržati njihove projekte.

Rajka Perović ispred NVU Centar za prava djeteta Crne Gore istakla je da je podrška Glavnog grada veoma značajna, te da će umnogome unaprijediti realizaciju projekata te nevladine organizacije.

Predsjednik NVO Prvo udruženje roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Savo Knežević kazao je da je ova podrška prije svega potvrda predanog rada te nevladine organizacije, te će biti iskorištena na najbolji mogući način.

„Konkursom za podršku za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija za 2022. godinu obuhvaćene su sljedeće oblasti: socijalna i dječija zaštita, zaštita lica sa invaliditetom, aktivizam mladih, zaštita ljudskih prava Roma, borba protiv bolesti zavisnosti, zaštita životne sredine, borba protiv korupcije“, poručili su iz Glavnog grada.

Predstavnik NVO Crnogorski savez za tehničku kulturu Politehnika Zoran Marsenić.

Predstavnica NVO Ekvivalent Svetlana Cicvarić.

Predstavnik NVO Udruženje roditelja djece sa teškoćama u razvoju-Podgorice Milisav Korać.

Predstavnica NVO Udruženje mladih sa hendikepom Marina Vujačić.

Predstavnik NVO Prvo udruženje roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Savo Knežević.

Predstavnica NVU Centar za prava djeteta Crne Gore Rajka Perović.

Predstavnica NVO Centar za klimatske promjene, prirodne resurse i energiju Univerziteta Donja GoricaIvana Vojinović.

Izvor: Pobjeda

Priredila: Anđela Miličić

Pročitano 479 put(a)

Back to top