četvrtak, 04 avgust 2022 13:06

OMOGUĆITI OPŠTINSKIM IZBORNIM KOMISIJAMA USLOVE ZA SPROVOĐENJE PREDSTOJEĆEG IZBORNOG PROCESA

Written by

U susret lokalnim izborima 2022.  skupštine opština moraju osigurati sredstva opštinskim izbornim komisijama (OIK) za ostvarivanje biračkog prava svih građana i građanki dostojanstveno i pod jednakim uslovima.

Misija OEBS-a u Crnoj Gori, Državna izborna komisija, Savez slijepih i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore rade na zagovaranju ostvarivanja biračkog prava osoba s invaliditetom (OSI), kako kroz izmjene i unapređenje zakonodavstva, tako i kroz primjenu standarda i stvaranje uslova za nesmetano uživanje biračkog prava u praksi.

Na nedavno održanom sastanku sa OIK mapirane su sljedeće ključne prepreke u sprovođenju izbornog procesa:

  • Neadekvatni uslovi rada opštinskih izbornih komisija
  • Nepristupačna biračka mjesta.


Član 28
Zakona o izboru odbornika i poslanika obavezuje skupštine opština da obezbijede uslove za rad opštinskim izbornim komisijama. U skladu sa tim, apelujemo da obezbijedite potrebna sredstva i uslove za rad OIK, neophodna za obezbjeđivanje pristupa i kretanja na biračkim mjestima, uključujući izradu biračkog materijala u pristupačnom formatu.

Savez slijepih i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u saradnji sa Misijom OEBS-a izradili su Smjernice za unapređenje pristupačnosti izbornog procesa za OSI čiju dosljednu primjenu očekujemo tokom lokalnih izbora ove godine.

Ukratko, smjernice se odnose na pristupačnost biračkog mjesta, visinu police u glasačkoj kabini i visinu glasačke kutije, etison trake za kretanje i orijentaciju osoba oštećenog vida, šablone za glasački listić, mogućnost potpisa izvoda iz biračkog spiska faksimilom, brošure na Brajevom pismu sa sadržajem teksta sa glasačkog listića, glasanje uz pomoć asistenta.

U slučaju kršenja prava, i ovog puta biće pokrenuti postupci za zaštitu od diskriminacije, koji su i do sada, posebno kada je bilo riječi o javnim objektima i objektima u javnoj upotrebi, završavani u korist same OSI (slučaj presude Višeg suda u Podgorici u korist Miroslave Mime Ivanović 7. jula 2020).

Podsjećamo da Konvencija Ujedinjenih nacija o pravima osoba s invaliditetom u članu 29 navodi da države potpisnice OSI garantuju njihova politička prava i mogućnost da ta prava uživaju na osnovu jednakosti sa drugima, pa se Crna Gora njenom ratifikacijom obavezala da će osobama s invaliditetom omogućiti i stvoriti uslove za aktivno i pasivno uživanje biračkog prava.

Pročitano 858 put(a)

Back to top