petak, 29 oktobar 2021 06:47

Saopštenje za medije: Invaliditet nije prepreka: Radionica na temu pristupačnosti biračkih mjesta

Written by

Misija OEBS-a, Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore i Savez slijepih Crne Gore organizovali su radionicu za opštinske izborne komisije na temu unapređenja pristupačnosti biračkih mjesta, uključujući i birački materijal i procedure glasanja. Radionica je održana sa predstavnicima opštinskih izbornih komisija Cetinje i Petnjica.

Predsjednici opštinskih izbornih komisija govorili su o svojim iskustvima, ali i preprekama u radu na unapređenju pristupačnosti biračkih mjesta i materijala za glasanje.

,,Preduzeli smo sve potrebne radnje i razgovarali sa kolegama iz opštinskih izbornih komisija Herceg Novi i Nikšić koji su ranije ove godine održali izbore kako bi osigurali bolju pristupačnost biračkih mjesta na Cetinju 5. decembra’’, kazao je Marko Brnović, predsjednik Opštinske izborne komisije Cetinje.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Petnjica, Adis Duraković, kazao je da je obišao sva biračka mjesta i da će osigurati posvećenost ove izborne komisije u postizanju veće pristupačnosti na predstojećim izborima.

Marina Vujačić, izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore kazala je da izborne komisije ne treba da pretpostavljaju da li će i na kom mjestu osobe s invaliditetom glasati. Vujačić je naglasila da invaliditet nije samo ono što vidimo golim okom, već je u pitanju jako raznovrstan društveni fenomen. ‘’Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori i Ministarstvom unutrašnjih poslova radi na kampanji koje će informisati birače da se osobe kojima je oduzeta poslovna sposobnost od ove godine nalaze na biračkom spisku i da mogu glasati na izborima'', dodala je Vujačić.

Katarina Bigović, predstavnica Saveza slijepih, kazala je da šabloni koji su korišćeni na prethodnim izborima nijesu omogućili tajno glasanje. Bigović je upozorila da birački odbori ne treba da procjenjuju koji birači imaju potrebu da koriste šablone, već da šablone obezbijede svim biračima na njihov zahtjev. Bigović je ponudila podršku Saveza slijepih u izradi glasačkog listića na Brajevom pismu, kako bi se osobe s oštećenim vidom ispravno informisale o kandidatima na izborima.

Darko Brajović, nacionalni savjetnik za demokratizaciju, kazao je da je diskriminacija po osnovu invaliditeta kršenje urođenog dostojanstva, te da treba raditi na tome da biračka mjesta budu pristupačna svima. ,,Pristupačnost je više od rampi na ulazu biračkih mjesta i postoji niz drugih faktora koje treba zadovoljiti da bi biračko mjesto bilo pristupačno, a samo iskustvo glasanja ugodno svim biračima na izborni dan''.

Izvor: OSCE Misija u Crnoj Gori

Pročitano 900 put(a)

Back to top