petak, 31 maj 2019 13:13

Brajeve Lego kocke

Autor:

Lego je kreirao verziju kockica sa Brajevim slovima i brojkama kako bi djeca  s oštećejem vida mogla da uče kroz igru.

Ove kocke kompatibilne su s uobičajenom Lego kolekcijom, a na njima su ujedno i standardna slova, brojevi i simboli, što znači da djeca mogu da ih koriste zajedno sa svojim učiteljima, prijateljima i porodicom.

Ukupno je 250 kockica koje čine alfabet, brojeve od nula do deset i određene matematičke simbole.

„Djeca s oštećenjem vida imaju istu želju da istražuju svijet i da se socijalizuju kroz igru, ali se često suočavaju s izolacijom kao posledicom isključivanja iz različitih aktivnosti “, izjavio je Džon Gudvejn, izvršni direktor Lego kompanije.

„Ovaj projekat nudi razigran i inkluzivan pristup učenju Brajevog pisma. Nadam se da će djeca, njihovi roditelji, staratelji, učitelji i stručnjaci širom svijeta biti uzbuđeni onoliko koliko smo i mi. Jedva čekamo da pozitivan uticaj postane primjetan“, dodao je.

Ideju je kompaniji Lego predložila Danska asocijacija osoba s oštećenjem vida prije osam godina, a nekoliko godina kasnije i Fondacija za osobe s oštećenjem vida iz Ciriha.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, na svijetu je više od 19 miliona djece s oštećenjem vida. Istraživanja Evropske unije pokazuju da je oko 75% odraslih Evropljana, koji imaju oštećenje vida, nezaposleno. Kako su danas audio-knjige široko dostupne, uz mnoštvo kompjuterskih programa, sve manje djece uči Brajevo pismo.

Lego sarađuje s asocijacijama s oštećenjem vida iz Danske, Brazila, Velike Britanije i Norveške, koje testiraju prve setove kockica. Kocke su trenutno dostupne na danskom, norveškom, engleskom i portugalskom alfabetu. Francuski, španski i njemački biće testirani tokom godine. Finalna kolekcija Brajevih Lego kockica zvanično će biti puštena 2020. i biće besplatno distribuirana u odabrane institucije.

Pripremila: Anđela Miličić

Izvor: www. portaloinvalidnosti.net

Pročitano 211 put(a)

Back to top