sreda, 19 jun 2019 10:47

Zoja Čavdarova: Uvijek u pokretu

Autor:

– Sport mi je dao zdravlje, a nije mi uzeo ništa. Mislim da sam bila sportistkinja i u prošlim životima.

Zoja Čavdarova odrasla u instituciji za napuštenu djecu. Od malena se bavila atletikom i oprobala se u raznim sportovima dok nije otkrila tenis za korisnike kolica. Posljednjih 11 godina posvećena je tom sportu.

– Kad sam stala na teren sa reketom u ruci, osjetila sam da sam u svojim vodama i da mogu da budem uspješna. Sposobnost da se osjećate uspješnim u sportu veoma je simbolična u ličnom aspektu osoba s invaliditetom, ali je to ujedno i ključna tačka, jer imate sposobnost da pokažete kako je moć nezavisna od fizičkog kapaciteta.

Godine 2015. Zoja je postala republička prvakinja Bugarske u kategoriji za žene i mešovite parove. Iste godine osvojila je drugo mjesto na Sirius Openu u Hrvatskoj i drugo mjesto na Bukurešt Openu u Rumuniji.

 – Čak i kad se odmaram, u pokretu sam.

Jedan od njenih glavnih motiva za bavljenje tenisom je nedovoljna podrška države jer svojim uspjesima i dostignućima promoviše taj sport, a samim tim se nada povećanom broju sponzora. Često učestvuje na demonstrativnim mečevima, kako bi podsticala druge na bavljenje sportom i ujedno obezbijedila sredstva za putovanje na turnire. Na teritoriji cele Bugarske između 12 i 15 osoba s invaliditetom trenira tenis. Kako u Bugarskoj Zoja praktično više nema pravu konkurenciju, često putuje na inostrane turnire i ta takmičenja shvata kao prilike za učenje. Rastužuje je što većina drugih zemalja nije čula za Bugarsku i želi to da promeni. Cilj joj je da se kvalifikuje za paraolimpijske igre u Tokiju 2020.

Kad završi sa takmičarskim danima, voljela bi da osnuje sopstveni klub u kome će trenirati i motivisati druge.

– Čovjek može da promjeni svijet samo ako počne od sebe. Verujte u sebe.

 

Izvor: Portal o invalidnosti

Pročitano 118 put(a)

Back to top