ponedeljak, 21 septembar 2020 19:10

Nikolić i Goranović najbolji

Autor:

Nikola Nikolić i Marijana Goranović najbolji su atletičari 50. prvenstva Crne Gore u atletici za osobe s invaliditetom u Baru.

Nikolić je u bacanju diska, u spojenim kategorijama 11, 13, 40 i 41, pobijedio hicem od 37 metara i 63 centimetra i postavio novi lični rekord. Taj hitac po tablicama Svjetske para-atletske federacije vrijedi 920 bodova, što je najvredniji rezultat u istoriji crnogorske para-atletike. Nikolić je na prošlogodišnjem šampionatu u Baru disk bacio 29,19 metara. Ove sezone sedam puta popravljao je svoj najbolji rezultat.

“Zadovoljan sam rezultatom. Ozbiljnim radom za šest mjeseci uspjeli smo da popravimo rezultat za skoro osam i po metara. Vjerujem da uz dobar rad brzo mogu prebaciti 40 metara. Vjerujem u sebe, nastaviću da radim, ali će sada svaki metar dalje biti mnogo teže dostići. Želja je evropska medalja i sve je podređeno tom cilju”, kazao je Nikolić.

Kao drugoplasirani završio je Mirnes Ramović (26,71), dok je treći bio Miloš Ranitović (22,04). Lični rekord postavio je i Radmilo Baranin u bacanju koplja, koji je u spojenim kategorijama 34, 54, 55, 56 i 57, slavio hicem od 21 metar i 90 centimetara.

Baranin je evropski prvak iz Groseta 2016. u bacanju koplja, dok je prije dvije godine u Berlinu bio petoplasirani.

“Dobar rezultat, vrijedan, koji dobija na značaju jer zbog koronavirusa nijesmo mogli da treniramo.  Zadovoljan sam, posebno rezultatom u koplju. Nadam se da će se taj rezultat dodatno popraviti do Evropskog prvenstva”, rekao je Baranin.

Kao drugoplasirani završio je Senad Husović (18,79), dok je treći bio Danilo Gojković (18,27).

Baranin je bio najbolji i u bacanju kugle, u spojenim kategorijama 34, 54, 55, 56 i 57, sa rezultatom osam metara i 59 centimetara. Drugo mjesto osvojio je Husović (7,10), dok je treći bio Nedžad Peić (7,06).

U bacanju kugle, u spojenim kategorijama 11, 12, 13, 40 i 41, slavio je Miloš Spaić sa rezultatom 10,88 metara. Baranin je evropski prvak iz Groseta 2016. u bacanju koplja, dok je prije dvije godine u Berlinu bio petoplasirani.

“Dobar rezultat, vrijedan, koji dobija na značaju jer zbog koronavirusa nijesmo mogli da treniramo. Zadovoljan sam, posebno rezultatom u koplju. Nadam se da će se taj rezultat dodatno popraviti do Evropskog prvenstva”, rekao je Baranin.

Kao drugoplasirani završio je Senad Husović (18,79), dok je treći bio Danilo Gojković (18,27). Baranin je bio najbolji i u bacanju kugle, u spojenim kategorijama 34, 54, 55, 56 i 57, sa rezultatom osam metara i 59 centimetara. Drugo mjesto osvojio je Husović (7,10), dok je treći bio Nedžad Peić (7,06).

U bacanju kugle, u spojenim kategorijama 11, 12, 13, 40 i 41, slavio je Miloš Spaić sa rezultatom 10,88 metara. Drugo mjesto zauzeo je Mirnes Ramović (9,75), a treće Miloš Ranitović (8,75). Goranović je u klasi F41 do trofeja u ženskoj konkurenciji došla hicem od 6,28 metara.

Trener reprezentacije, Veljko Čegar kazao je da je zadovoljan rezultatom Nikolića, navodeći da je on na svakom takmičenju ove sezone popravljao lične rekorde.

On je pohvalio i Spaića, navodeći da je bacač kugle tri puta ove godine popravljao svoj najbolji rezultat.

“Nikolić je, maltene na svakom od sedam takmičenja ove godine popravljao lične rekorde. Njegov rezultat iz Bara je trenutno u njegovoj kategoriji najbolji na svijetu. To nije najbolji odraz trenutnog stanja, jer svuda u svijetu nije bilo takmičenja, ali je za svaku pohvalu. Gledajući bodove na tablici Svjetske para atletske federacije to je najbolji rezultat u istoriji crnogorske atletike”, rekao je Čegar.

Trofejni stručnjak kazao je da raduje Baraninov lični rekord, navodeći da je nekadašnji evropski šampion malo trenirao zbog pandemije koronavirusa.

“Morali smo voditi računa o zdravlju sportista. Goranović, Ramović i Maja Rajković u prvom dijelu imali su korektne nastupe, ali nijesu trenirali posljednja dva mjeseca i jasno je da u diskontinuitetu treninga rezultati nije mogli biti bolji. Lični i nacionalni rekordi potvrda su da se ozbiljno radi i da se možemo nadati dobrim rezultatima”, kazao je Čegar.

U revijalnom dijelu programa nastupala je srpska paraolimpijka, Saška Sokolov, koja se takmičila u bacanju kugle.

Ona je prije dvije godine u Berlinu osvojila bronzanu medalju u bacanju koplja.

U bacanju kugle takmičili su se i crnogorski reprezentativci iz redovnog programa Milica Pejović (12,65) i Risto Drobnjak (16,39).

Šampionat je okupio 20 atletičara koji su se nadmetali u kategorijama 11-13(osobe sa i bez oštećenja vida), 31-38 (osobe s cerebralnom paralizom),40-47(osobe niskog rasta i osobe sa amputacijom) i 51-57 (osobe sa povredom kičme).

Prvenstvo su, pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta, organizovali Savez slijepih Crne Gore i Paraolimpijski komitet Crne Gore, uz tehničku podršku Atletskog kluba Mornar i Organizacije slijepih za Bar i Ulcinj.

Takmičenje je svečano otvorio izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore Goran Macanović, a učesnike je pozdravio i predsjednik Paraolimpijskog komiteta Crne Gore Igor Tomić.

Takmičenje je održano bez prisustva publike, uz poštovanje preporuka Nacionalnog kordinacionog tijela.

Izvor: https: www.mina.news 

Pročitano 2528 put(a)

Back to top