ponedeljak, 11 maj 2020 07:35

Paraolimpijci se pripremaju i za vrijeme karantina: Nova znanja pomoći će nam u karijeri

Autor:

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) u okviru priprema za Paraolimpijske igre u Tokiju 2021, pokrenuo je za sve svoje sportiste i trenere malo drugačiju seriju "priprema" tj. online radionica s posebnim naglaskom na marketinško-komunikacijske aktivnosti.

U protekle tri nedelje kroz jednosatne edukacije raznih marketinških stručnjaka, paraolimpijci su direktno iz svojih domova imali pristup edukacijama i time dobili poglede u nove dimenzije svog sportskog života. Teme su bile: kreiranja ličnog brenda, vođenja društvenih mreža i objašnjavanju razlike između donacija i sponzorstava.

"Mi sportisti se često fokusiramo samo na sport i pokušavamo sve ostalo staviti sa strane. Međutim, u ovoj situaciji to nije moguće jer sve ovo što se događa oko nas je puno više od sporta. Na nama je velika društvena i moralna odgovornost da sada ostanemo doma i usporimo širenje virusa, a aktivnosti kao što su radionice za dodatno usavršavanje znanja o komunikacijskim aspektima našeg bavljenja sportom svakako će nam pomoći u karijeri. Za takve stvari često ne stignemo izdvojiti vremena, ali se pokazuju kao izrazito bitne za razvoj svakog sportiste pojedinačno, ali i cjelokupnog paraolimpijskog pokreta" - izjavio je paraolimpijac Ivan Mikulić.

Pandemija, izolacija i odlaganje Olimpijskih te Paraolimpijskih igara promijenili su svakodnevicu svih sportista, a pogotovo onih koji su svoju formu tempirali upravo za Tokio 2020. Hrvatski paraolimpijski odbor je u skladu s tim napravio promjene u planiranim aktivnostima te je dodatno vrijeme iskoristio za pružanje sadržaja koji će svima biti od velike koristi u budućnosti.

"U vrijeme kada cijeli svijet nema priliku trenirati u normalnim uslovima, vrlo je bitno biti u kontaktu sa sportistima kako bi se što jednostavnije prilagodili novim i nepoznatim okolnostima. Ovo vrijeme karantina bitno je za naše paraolimpijce iz više aspekata, a osim održavanja fizičke forme ovo je i prilika da svaki sportista iskoristi vrijeme i da radi na sebi. Upravo zato smo pokrenuli online edukacije na marketinško-komunikacijske teme pa je odziv sportista zadivljujući. U razgovoru sa sportistima došli smo i do zaključka kako bismo ovakve aktivnosti mogli uvesti i u naš godišnji plan, budući da su se ponuđene teme i predavači pokazali kao pun pogodak.” - izjavio je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić.

 

Izvor: Hrvatski paraolimpijski odbor

 

Pročitano 1094 put(a)

Back to top