petak, 07 maj 2021 12:47

BROJNE JAVNE LIČNOSTI SVOJIM PORUKAMA PODRŽALE KAMPANJU POVODOM 5. MAJA – EVROPSKOG DANA SAMOSTALNOG ŽIVOTA

Autor:

Brojne javne ličnosti iz Crne Gore dale su podršku samostalnom življenju osoba s invaliditetom, kroz poruke važnosti dostojanstva, slobode, jednakosti, samostalnosti, pravde i pravičnosti, mobilnosti i poštovanja različitosti koje su uputili u video kampanji. 

Tako su u kampanji učestvovali: dr Dritan Abazović, potpredsjednik Vlade Crne Gore, poslanici Nikola Janović, Danijel Živković i Miloš Konatar, mr Sead Šahman, predsjednik mladih Bošnjačke stranke, ministri i ministarke i to: mr Tamara Srzentić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, mr Sergej Sekulović, ministar unutrašnjih poslova, Mladen Bojanić, ministar kapitalnih investicija i dr Jelena Borovinić-Bojović, ministarka zdravlja, potom Janko Odović, državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, prof. dr Danilo Mrdak, državni sekretar u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, i dr Milena Lipovina-Božović, državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja, kao i mr Tamara Milić, načelnica Direkcije za inkluzivno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta. U kampanji su takođe učestvovali i Zorka Kordić, glavna pregovaračica Crne Gore sa Evropskom unijom, kao i mr Siniša Bjeković, zaštitnik ljudskih prava i sloboda. 

Tema ovogodišnjeg 5. maja bila je Mobilnost, koja kao takva obuhvata pravo na ličnu pokretljivost i mobilnost (slobodu kretanja) osoba s invaliditetom. (Lična) pokretljivost i/li mobilnost mogu se široko tumačiti, i obuhvataju pojmove kao što su: sloboda kretanja, prava, usluge i sredstva podrške, putovanje u svrhu rada i/li razonode, uključujući i programe mobilnosti i razmjene, javni i privatni transport, (ograničenja) kretanja usljed pandemije COVID-19, značaj pokretljivosti za djecu i odrasle osobe koje žive u institucijama, i sve drugo na šta vas asociraju riječi pokretljivost i/li mobilnost.

Pozivamo medije da podijele i emituju poruke iz kampanje i na taj način pruže podršku aktivnostima koje imaju za cilj da promovišu važnost obezbjeđivanja uslova za samostalni život osoba s invaliditetom u Crnoj Gori, u želji da poruke iz kampanje budu stvarnost koju ćemo živjeti. Ujedno kampanja je jedna od aktivnosti koja se u Crnoj Gori sprovodi u susret 9. maju, Danu Evrope. 

Video je dostupan ovdje

Kampanju je UMHCG organizovalo u okviru projekta EU4ME koji finansira Evropska unija, a sprovodi ga Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore, kao i kroz projekat Osamostali se! koji sprovodi UMHCG, a finansira Ministarstvo finansija i socijalnog staranja kroz konkurs za NVO u 2020.

Pročitano 1434 put(a)

Back to top