sreda, 25 novembar 2020 14:24

Ministarstva ugrožavaju rad NVO sektora

Autor:

U Crnoj Gori se do sada mehanizam finansiranja projekata nevladinih organizacija (NVO) koristio pogrešno, pa i vrlo izgledno u svrhu kontrolisanja dijela NVO i stvaranja klijentelističkih odnosa vlasti i „podobnog” civilnog sektora, a direktnog izopštavanja profilisanih i kompetentnih organizacija. To je u izjavi za „Dan“ ocijenila izvršna direktorka Centra za razvoj NVO (CRNVO) Ana Novaković Đurović komentarišući nezakonito ponašanje dijela ministarstava koja još nijesu raspodijelila oko 270.000 eura namijenjenih za projekte NVO.

Novaković Đurović pojašnjava da sa dodjelom sredstava kasne ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane i prosvjete, dok resor zdravlja čak još nije objavilo konkurs za ovu godinu, koji su bili u zakonskoj obavezi objaviti do 1. marta ove godine. Ukazuje da je u pitanju ukupno šest odluka koje treba donijeti, a iznos koji je njima obuhvaćen i još nije raspoređen je nešto oko 270.000 eura.

„Nažalost, od stupanja na snagu izmjena Zakona o NVO u skladu sa kojima ministarstva dodjeljuju projekte, ovakvo postupanje se ponavlja iz godine u godinu. Veliki problem predstavlja činjenica da ne postoji propisan zakonski rok u kojem su ministarstva dužna objaviti odluke i to je značajan propust, koji ministarstva svesrdno koriste i objavljivanjem odluka pred sami kraj ove godine obesmišljavaju kompletan koncept dodjele sredstava“  navodi ona.

Novaković Đurović ističe da ovakav način rada ministarstava apsolutno ugrožava rad NVO sektora.

Direktor Instituta za socijalnu i obrazovnu politiku Mitar Radonjić za „Dan” kaže da su i ona ministarstva koja su podijelila novac ove godine tradicionalno kasnila sa tim odlukama. On ističe da je na snazi evidentno kršenje Zakona o NVO.

„Ove godine nijedan konkurs, kao ni prethodnih, nije na vrijeme raspisan, dok Ministarstvo zdravlja najvjerovatnije neće ni raspisati konkurs u dvije vrlo vazne oblasti – prevenciji HIV/AIDS-a i prevenciji upotrebe narkotika jer su funkcioneri podnijeli ostavke u iščekivanju formiranja vlade i korisnici ovih sredstava će najvjerovatnije ostati uskraćeni za korišćenje servisa koji neće biti finansirani, a od ključne su važnosti u obje oblasti poput centara za pomoć, savjetovališta i slično“ navodi Radonjić.

On ističe da ovakvo, blago rečeno, neodgovorno ponašanje donosioca odluka izuzetno šteti NVO sektoru koji je neprofitan i nema drugi vid finansiranja osim postojećeg.

Prema riječima direktorice Udruženja mladih sa hendikepom Marine Vujačić, nažalost Zakon o NVO nije propisao rok za donošenje odluke komisija, što očigledno ministarstva „koriste” jer nemaju zakonsku/profesionalnu obavezu, a očigledno ni ličnu odgovornost.

„Međutim, bez obzira na to, neprihvatljivo je da se odluke za projekte donose u drugoj polovini godine, a mnoge od njih tek u poslednjim mjesecima godine jer se radi o direktnim aktivnostima koje se odnose na doprinos sprovođenju javnih politika. Ovo znači da nije riječ samo o odnosu prema NVO, već o odnosu prema javnim politikama u prioritetnim oblastima i ciljnim grupama na koje se odnose te javne politike“ ističe ona.

Početnici bez podrške

Novaković Đurović ističe da je poseban problem kako se sredstva dodjeljuju.

„Istovremeno, organizacije koje tek započinju svoj rad i nijesu imale mogućnosti razviti kapacitete takođe treba osnažiti, jer to jeste put razvoja građanskog društva, putem, za početak manjih iznosa podrške za izgradnju znanja i kapaciteta ili kroz partnerstvo sa razvijenim NVO, koje će ih vremenom kvalifikovati da i samostalno realizuju projekte“ ističe ona.

Izvor: www.dan.co.me

Pročitano 915 put(a)

Back to top