ponedeljak, 19 oktobar 2020 10:21

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: VIDEO ANIMACIJA – SMJERNICE O POSTUPANJU OSOBA S INVALIDITETOM I POSTUPANJU PREMA OSOBAMA S INVALIDITETOM U VANREDNIM SITUACIJAMA

Autor:

U cilju adekvatnijeg i blagovremenog prepoznavanja situacija rizika i vanrednih situacija, posebno elementarnih nepogoda i tehničko-tehnoloških i drugih nesreća, te radi adekvatnijeg postupanja prema OSI u takvim situacijama, i nakon njih u cilju adekvatnog oporavka UMHCG je izradilo Priručnik i smjernice o postupanju osoba s invaliditetom i postupanju prema osi u vanrednim situacijama s prijedlogom sadržaja protokola, a u cilju pristupačnih i lako razumljivih informacija izrađena je i video animacija koja je prevedena i na znakovni jezik. 

Video animacija je izrađena u okviru projekta 112 – Koraci ka sigurnOStI, finansijski podržanog od strane Ministarstva unutrašnjih poslova posredstvom Konkursa za raspodjelu sredstava Fonda sredstava za zaštitu i spašavanje. Projektom se želi doprinijeti unaprjeđenju informisanja i zaštiti OSI u situacijama rizika i drugim vanrednim i kriznim situacijama u Crnoj Gori, kroz promovisanje značaja i vrste pristupačnih protokola i servisa u oblasti zaštite i spašavanja OSI na nacionalnom i lokalnom nivou Crne Gore, iniciranje adekvatnih garancija i poštovanja prava OSI u domaćim javnim politikama u oblasti zaštite i spašavanja u skladu s međunarodnim standardima. 

Video animacija je prvenstveno namijenjena osobama s oštećenjem sluha i osobama s intelektualnim i psihosocijalnim invaliditetom, ali je korisna svim drugim javnostima uključujući i građane/ke. Animacija sadrži smjernice o postupanju OSI u slučaju vanredne situacije, reakciji prilikom vanrednih situacija, važne brojeve telefona koje mogu pozvati, kao i smjernice o postupanju subjekata u sistemu zaštite i spašavanja: službi zaštite i spašavanja, posebno vatrogasaca spasilaca, policije, i hitne medicinske pomoći prema osobama s invaliditetom u vanrednim situacijama.

Pozivamo medije da objave smjernice kako bi doprinijeli podizanju svijesti o važnosti ove teme, ali i doprinijeli informisanju osoba s invaliditetom i subjekata u sistemu zaštite i spašavanja. Animacija je dostupna ovdje.

Pročitano 2530 put(a)

Back to top