ponedeljak, 06 april 2020 08:37

Evropski dan samostalnog života će se fokusirati na slobodu

Written by

Osobe s invaliditetom, prijatelji i saveznici širom Evrope će 5. maja obilježavati sedmi Evropski dan samostalnog života. Ovogodišnja tema koju je predložila Evropska mreža za samostalni život je SLOBODA. 

Odabirom SLOBODE kao teme za 5. maj, želimo podići svijest o činjenici da su osobe s invaliditetom često lišene slobode, na različite načine. To mogu biti ljudi koji žive u ustanovama, grupnim domovima ili staračkim domovima, ili izolovani kod kuće bez podrške koja im je potrebna da žive samostalno. Drugi aspekt slobode je mogućnost uživanja u slobodi kretanja. Da bi se postiglo stvarno slobodno kretanje, osobe s invaliditetom u EU bi trebalo da imaju mogućnost da u potpunosti pristupe podršci, prevozu i drugim uslugama tokom življenja, putovanja ili studiranja u bilo kojoj od država članica.

Ohrabrujemo osobe sa invaliditetom, njihove organizacije, druge NVO, porodice, saveznike i širu javnost da aktivno učestvuju u ovogodišnjem Danu samostalnog života.

Šta možete da uradite:

Postoje tri glavna načina na koja možete da se pridružite sve-evropskoj proslavi 5. maja:

  1. Podijelite s nama lične priče osoba lišenih slobode zbog invaliditeta (ovo može varirati od nemogućnosti napuštanja vašeg stana, preko stanovanja u ustanovi ili grupnom domu, do nemogućnosti napuštanja kućne adrese). Ako možete, pošaljite nam fotografiju ili video, zajedno s kratkim opisom ili pričom (anonimno, ako je potrebno).
  2. Ohrabrite ljude u vašoj mreži da nam pošalju fotografije onoga što SLOBODA znači za njih - ovo bi mogla biti slika ili video zapis o tome kako oni doživljavaju slobodu, ili oni koji drže znak s porukom „SLOBODA je…“.
  3. Organizujte događaj (ma kako velik ili mali) da obilježite Dan samostalnog života 5. maja - i ne zaboravite da o njemu objavite na društvenim mrežama, koristeći heštegove #ThisIsLiberty, #FreeOurPeople i #ILDay2020. Ako se u vašoj zemlji održavaju drugi događaji koji će proslaviti 5. maj, javite nam se. (ako situacija s COVID-19 to omogući)

ENIL će prikupljati sve lične priče, poruke i aktivnosti i dijeliti ih na našoj veb stranici i društvenim mrežama do 5. maja i na sam Evropski dan samostalnog života.

ENIL će obilježiti Dan samostalnog života organizovanjem projekcije filma „Film o putovanju kolicima“ (Wheelchair Road Movie) u Briselu, u utorak, 5. maja, nakon čega će uslijediti sesija za pitanja i odgovore (Q&A session) - uskoro više detalja. Projekcija će biti besplatna i otvorena za javnost (Opet, ako situacija sa COVID-19 to dopusti). 

Svoje priloge ili pitanja šaljite Lauri Pertridž (Laura Partridge), volonterki ENIL-a, na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Izvor: https://enil.eu/news/european-independent-living-day-to-focus-on-liberty/

Prevele s engleskog: Anđela Radovanović i Milica Marđokić

Pročitano 2098 put(a)

Back to top