ponedeljak, 22 februar 2021 16:17

NAJAVA ZA OKRUGLI STO O PRAVIMA I OBAVEZAMA OSI KAO UČESNIKA U SAOBRAĆAJU

Written by

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, u srijedu, 24. februara 2021, s početkom u 12.00 časova, u hotelu Hilton u Podgorici, organizuje okrugli sto o pravima i obavezama OSI kao učesnika u saobraćaju, u okviru projekta PUTokaz za OSI finansijski podržanog od strane Ministarstva kapitalnih investicija kroz Javni konkurs za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija u oblasti zaštite lica sa invaliditetom u 2020. 

U uvodnom dijelu obratiće se ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić i izvršna direktorica UMHCG Marina Vujačić. Okruglim stolom će fasilitirati Iva Mijović, koordinatorka projekta, a nakon uvodnih obraćanja slijedi diskusija.

Zbog mjera zaštite od koronavirusa direktan onlajn prenos će biti omogućen posredstvom ZOOM-a, kao i Facebook stranice UMHCG. 

Pored analize trenutnih garancija za osobe s invaliditetom u oblasti javnog saobraćaja, UMHCG će predstaviti i ključne nalaze analize propisa rađene po principu semafora uz preporuke za dalje unaprjeđenje. Takođe, biće prikazani i primjeri najboljih praksi (fotografije, video) koji prikazuju željeno stanje, ili stvarna rješenja pristupačnog saobraćaja i javnih površina – pješačkih zona i linija kretanja za osobe s invaliditetom, ali i negativni primjeri koji su, nažalost, češći u praksi, a koji su zabilježeni u okviru realizacije projekta.

Projektom se želi doprinijeti ostvarivanju prava osoba s invaliditetom na slobodno i bezbjedno kretanje u javnom saobraćaju i korišćenju prevoznih sredstava na teritoriji Crne Gore, kroz specifične ciljeve koji se odnose na podizanje svijesti šire javnosti o posljedicama kršenja prava osoba s invaliditetom (OSI) u oblasti saobraćaja; zatim kroz poboljšanje nivoa informisanosti zaposlenih u državnim i lokalnim institucijama i organima o pravima OSI na slobodno i bezbjedno kretanje, kao i problemima s kojima se suočavaju u praksi, i u krajnjem poslednji cilj se odnosi na poboljšanje i povećanje nivoa informisanja OSI o njihovim pravima iz oblasti javnog saobraćaja i načinima njihovog ostvarivanja i zaštite od kršenja.

Učesnicima, koji budu prisutni u hotelu Hilton, će biti na raspolaganju Brošura o pravima OSI u oblasti saobraćaja s posebnim akcentom na bezbjednost i pristupačnost javnog saobraćaja, koja je nastala u okviru projekta. 

Pristupačnost saobraćaja obuhvata više segmenata: pristupačnost sredstava javnog prevoza, pristupačnost objekata u službi saobraćaja (stanice, aerodromi, luke...), potom javnih površina i prostora (trotoari, raskrsnice, stajališta, peroni, obale, pristaništa....), te informacija i komunikacija u službi saobraćaja, kao i u krajnjem usluga koje se koriste u ovoj oblasti što može podrazumijevati i razne sajtove, aplikacije i dr. Ovo ujedno podrazumijeva da pravo na saobraćaj predstavlja mogućnost ostvarivanja prava na slobodu i samostalnost kretanja, učešće u oblasti obrazovanja i usavršavanja, zapošljavanja, javnog i političkog života, kulture, rekreacije i sporta, odnosno u najširem smislu učešće u društvu.

Zbog važnosti teme najljubaznije molimo predstavnike medija da istu isprate na adekvatan način.

Pročitano 1391 put(a)

Back to top