ponedeljak, 22 jun 2020 07:00

Srbija: Nova aplikacija "Info za sve" olakšaće komunikaciju osobama s invaliditetom

Autor:

Osobe s invaliditetom moći će od jula da računaju na novu aplikaciju Info za sve uz pomoć koje će dobijati servisne informacije u audio-formatu i na znakovnom jeziku, potvrdio je juče gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić. Na svojim mobilnim telefonima osobe s oštećenjem sluha i vida imaće pristup potrebnim podacima koji će im olakšati svakodnevni život.

Prezentacija nove tehologije održana je u prostorijama Gradske organizacije gluvih Beograda. Prvi čovjek prestonice je zajedno s načelnicom Gradske uprave Sandrom Pantelić, predsjednikom GO Vračar Milanom Nedeljkovićem i pomoćnicom gradonačelnika Novog Sada Ljiljanom Koković obišao prostorije novoosnovanog servisa, u okviru koga se pruža podrška u komunikaciji i informisanju osobama s invaliditetom.

"Realizacijom projekta "Uspostavljanje međuopštinske saradnje u cilju osnivanja servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji" između Beograda i Novog Sada i gradskih opština Vračar i Savski Venac, osobama s invaliditetom servisne informacije činimo dostupnijim", naveo je Radojičić. "Jasno je koliko je svakome od nas važno da zna vrijeme kada će se izmijeniti režim usluge distribucije vode i struje, red vožnje gradskog prevoza.

Zahvaljujući pristupačnom formatu i nabavljenoj opremi, svi partneri moći će da štampaju materijal na Brajevom pismu. Pomoću aplikacije "Info za sve", osobe s oštećenjem sluha imaće i mogućnost SOS poziva, odnosno da u svako doba dana pozovu tumača za znakovni jezik.

Odluku o međuopštinskoj saradnji donijeli su odbornici Skupštine grada Beograda na sjednici održanoj u martu, a sredstva za ovaj projekat iznose nešto više od 27.000 švajcarskih franaka (oko 25.000 €). Uprava GO Vračar, prema odluci, trebala je da nabavi SOS aplikaciju za osobe s oštećenjem sluha, aplikaciju za servisne informacije, štampač na Brajevom pismu i računarsku opremu.

Izvor: www.novosti.rs 

Pročitano 1442 put(a)

Back to top