sreda, 10 jun 2020 12:30

Vojičić: Prevoz mora biti pristupačan za sve građane

Autor:

Odlukom o linijskom gradskom i prigradskom prevozu predviđeno je da se regulišu uslovi, način i organizacija ove vrste prevoza, kao i obavljanje posebnog linijskog prevoza putnika, poručila je sekretarka za saobraćaj Lazarela Kalezić na jučerašnjoj javnoj raspravi.

Navodi da je Odlukom data mogućnost da se obavljanje ove djelatnosti povjeri privrednim subjektima, gdje su napravili određeni okvir jačanja obaveza, prava i pozicije prevoznika, kao i Sekretarijata koji će obavljati kontrolu ove djelatnosti.

Javni oglas za linije se dodjeljuje svakih deset godina, dvije više u odnosu na prethodno rješenje.

"Povećanje od dvije godine za dobijanje linija je podsticaj za prevoznike za ulaganja i modernizaciju voznog parka. Želimo da animiramo ozbiljne privrednike da vide svoj interes i zajednički sa nama organizuju linijski prevoz na teritoriji glavnog grada", kazala je Kalezić.

Milenko Vojičić iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore kazao je da u Nacrtu nedostaje usmjerenost ka građanima, jer izgleda kao da je napravljen samo za prevoznike.

Ističe da mora jasnije da se definiše pristupačnost za osobe s invaliditetom.

"Pominje se platforma, kao da je to nešto novo, ali mora i dodatno da se definiše. Prevoz mora da bude pristupačan za sve građane, kako za osobe s invaliditetom, sa naglaskom za osobe koje koriste kolica, tako i za roditelje sa djecom u kolicima. Nejasno je i kako će to mjesto za osobe s invaliditetom biti opremljeno, kada je pristupačnost u pitanju", kazao je Vojičić.

Prema njegovim riječima, i posebni linijski prevoz još je nepoznanica i nije jasno kako će funkcionisati.

"Moramo tražiti adekvatno rješenje i to mora drugačije izgledati. Takođe, taj prevoz je osim za OSI i za osobe kojima je potrebna određena medicinska pomoć, što su dvije potpuno različite kategorije. Treba ih odvojiti po posebnim stavovima", istakao je Vojičić.

Sekretarka Kalezić je navela da ima manjkavosti, te da su "skučeno" definisana prava i obaveze korisnika prevoza, ali da se trenutno radi na uputstvu ponašanja osoblja i korisnika, te da će to biti zvanični dokument koji će morati da se primjenjuje. To uputstvo, kako kaže, biće definisano možda i kao sastavni dio ove odluke ili dokument koji će pratiti neki budući razvoj i unapređenje linijskog prevoza.

Haris Alivodić iz gradskog prevoznika "Alivodić" pozvao je Vojičića da, prije donošenja Odluke, razgovaraju u Sekretarijatu za saobraćaj o predloženoj Odluci i određenim stavkama koje se tiču osoba s invaliditetom.

"Svjesni smo da autobusi, kao ni sam prevoz nisu dobri, ali prevoznici daju maksimum u uslovima koji su otežani, a tu ne mislim na korona virus, već i u periodu prije toga i uslovima u kojima poslujemo", kazao je Alivodić.

Izvor: Dnevne novine

Pročitano 1274 put(a)

Back to top