ponedeljak, 13 april 2020 13:20

Nova tastatura za kucanje na Brajevom pismu za Android telefone

Written by

Prije više od 150 godina, Brajevo pismo je bilo revolucionarni izum koji je omogućio da čitanje i pisanje budu pristupačni osobama s oštećenjem vida. Danas, Brajev ekran omogućava da je kucanje na većini telefona i kompjutera pristupačno pomoću fizičke tastature na Brajevom pismu. Ipak, priključivanje eksternog uređaja svaki put kad želite nešto da otkucate brzo na telefonu može potrošiti dosta vremena. 

TalkBack Brajeva tastatura je nova virtuelna tastatura na Brajevom pismu integrisana u Android uređaje. Ona je brz, pogodan način za kucanje na telefonu bez dodatnog hardvera, bez obzira na to da li pišete post na društvenim mrežama, odgovarate na poruku ili pišete kratak mejl. Kao dio misije Gugla da informacije o svijetu učini pristupačnim za sve, u kompaniji se nadaju da ova tastatura može široko da raširi pismenost na Brajevom pismu i njegovu dostupnost za osobe s potpunim i djelimičnim oštećenjem vida. 

Guglov tim je sarađivao s programerima i korisnicima tokom izrade ove opcije, tako da će ona biti poznata svakome ko je ikada ranije kucao na Brajevom pismu. Koristi se standardnom tastaturom sa 6 tipki, gdje svaka tipka predstavlja jednu od šest tačaka Brajevog pisma, koja, kada se na njih klikne, čine bilo koje slovo ili znak. Da otkucate slovo A, pritisnućete tipku 1, a da otkucate slovo B, istovremeno tipke 1 i 2. 

Tastatura se može koristiti bilo gdje gdje biste uobičajeno kucali i omogućava vam da brišete slova i riječi, dodajete redove i šaljete tekst. Možete je uključiti i isključiti jednostavno kao što prebacujete tastature na različitim jezicima. (Napomena: TalkBack govorne komande nijesu podržane dok je tastatura aktivna). 

Za korišćenje Brajeve tastature, idite u Podešavanja, opcija Pristupačnost, uključite TalkBack aplikaciju, i pratite instrukcije za instalaciju. Kada podesite tastaturu, koristite tri prsta za listanje preko ekrana i pokušajte da uvježbate s govornim instrukcijama. 

Talkback Brajeva tastatura dolazi za Android uređaje verzije 5.0 ili novije, počevši od 9. aprila. Radi u svim aplikacijama na vašim Android uređajima, podržava Brajevo pismo nivoa 1 (grade 1) i nivoa 2 (grade 2) i trenutno je dostupna na engleskom jeziku.  

 

Izvor: https://blog.google/products/android/braille-keyboard 

Prevela s engleskog: Anđela Radovanović

Pročitano 2611 put(a)

Back to top