ponedeljak, 15 mart 2021 12:32

Saopštenje za javnost Saveza slijepih Crne Gore i Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore povodom održanih lokalnih izbora u Nikšiću

Written by

Na prekjuče održanim lokalnim izborima u Nikšiću, osobe oštećenog vida, po prvi put, imale su priliku da samostalno i tajno glasaju, dok i dalje zabrinjava nivo pristupačnosti biračkih mjesta drugim kategorijama osoba s invaliditetom.

Naime, predstavnici Saveza slijepih Crne Gore su tokom predizborne kampanje imali sastanke i komunikaciju sa predstavnicima Opštinske izborne komisije (OIK) u Nikšiću, gdje su dogovoreni konkretni koraci za poboljšanje pristupačnosti procesa glasanja za osobe oštećenog vida na lokalnim izborima.

Nakon održanih izbora, želimo da informišemo širu javnost, da je veći dio dogovorenog sa OIK-om ispoštovan. Obezbijeđeni su šabloni za samostalno glasanje u tamnoplavoj boji. Šablon je, takođe, imao veće proreze oko brojeva sa metalnim prstenovima po ivicama proreza. Postojanje metalnih prstenova je bilo od izuzetne važnosti, jer nije mogao ostati otisak olovke na obodu proreza prilikom glasanja, što je doprinijelo da ove osobe po prvi put glasaju potpuno samostalno i tajno.

Takođe, u saradnji sa Savezom, štampane su informativne brošure na Brajevom pismu, sa kompletnim sadržajem sa glasačkog listića, kako bi se birači oštećenog vida mogli upoznati sa navedenim sadržajem neposredno prije samog čina glasanja.

Dalje, iako su prema tvrdnjama iz OIK-a u Nikšiću svim biračkim odborima dostavljeni šabloni za samostalno glasanje, članovi su nam se obratili i saopštili da na njihovim biračkim mjestima nije bilo šablona, te da ga članovi biračkih odbora nijesu mogli pronaći u sklopu biračkog materijala. Ovdje napominjemo na značaj edukacije članova biračkog odbora, koji su u konkretnim slučajevima onemogućili osobe oštećenog vida da glasaju samostalno i tajno, te time izvršili i akt diskriminacije.

Na kraju, još jedan bitan element pristupačnosti za birače oštećenog vida nije bio ispoštovan u cjelosti, a to se odnosilo na trake vodilje unutar biračkih mjesta. Prethodno dogovorene etison trake, koje zapravo u cjelosti zamjenjuju taktilne trake vodilje i pomažu biračima oštećenog vida da se orjentišu unutar biračkog mjesta, postavljene su na desetak biračkih mjesta na ovim lokalnim izborima, što pozdravljamo, ali to nije dovoljno, jer svaki birač mora uživati ista prava bez obzira na to gdje stanuje i ostvaruje svoje biračko pravo.

Kada su u pitanju elementi pristupačnosti za osobe s drugim vrstama invaliditeta, situacija nije poboljšana. Naime, i pored obećanja od strane OIK u Nikšiću da će biti postavljena polica na nižoj visini u jednoj glasačkoj kabini (nezavisno od ukupnoj broja kabina na biračkom mjestu) to nije učinjeno na svim biračkim mjestima. Prema podacima Centra za monitoring i istraživanje (CEMI) sa 78 biračkih mjesta (od ukupno 138), na 32% postoje fizičke barijere za pristup biračkom mjestu, pri čemu nema podataka o mogućnosti unutar biračkog mjesta, kao ni o drugim segmentima pristupačnosti. S obzirom na to da su biračka mjesta poznata, prema podacima sa terena, veći broj je nepristupačan za osobe s invaliditetom jer se standardi pristupačnosti odnose na parking mjesto, prilaz, odnosno ulazak u objekat, hodnike i glasačku kabinu. U vezi s tim, podsjećamo da podaci Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) ukazuju na obratne procente u odnosu na ukupan broj biračkih mjesta, pri čemu ih je skoro 70% nepristupačno potpuno ili u određenoj mjeri. Glasačka kutija je i dalje postavljena na neadekvatnoj visini za korisnike invalidskih kolica i osobe nižeg rasta, dok su u praksi postojali sporadični slučajevi spuštanja kutije na nižoj visini u trenutku obavljanja glasanja ovih osoba. U prethodnom periodu predstavnici naše dvije organizacije zagovarali su da se odredi sto s nižom visinom i da kutija u svakom trenutku bude postavljena tako da je jednako pristupačna svim biračima, čime se izbjegava i rizik povrede tajnosti glasanja, ali i sprečava eventualna mogućnost oštete i lomljenja kutije prilikom pomjeranja.

Za sve buduće izbore, insistiraćemo na svim elementima pristupačnosti za birače s invaliditetom, jer su svi oni jednako važni i neophodni za samostalnost, ravnopravnost i dostojanstvo osoba s invaliditetom.

Saopštenje za javost Saveza slijepih Crne Gore i Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore

Pročitano 1170 put(a)

Back to top